Pátek 20. září 2024
Svátek slaví Oleg, zítra Matouš
Polojasno 21°C

Prokleté filmy, při jejichž natáčení umírali lidé. Komu se stala herecká profese osudnou?

  • Tragická úmrtí při natáčení
    20. září 2024 | 05:00

    Natáčení filmů mnohdy přitahuje spoustu nebezpečných situací. Vyžaduje kaskadérské kousky nebo zacházení se zbraněmi, a proto se velice snadno může přihodit vážný nebo smrtelný úraz. A že jich nebylo zrovna málo! Jenomže herců, kteří zemřeli na place je obrovská spousta a nešlo jen o následky úrazů, třeba takový infarkt v průběhu natáčení není žádnou výjimkou. Některé filmy měly na svědomí obzvláště záhadná úmrtí a zvláštní souhru náhod.

    Pro mnohé herce je ale smrt na place při výkonu svého povolání naopak vysněná, třeba oproti osamělému trápení v nemocnici.

  • Alec Baldwin zabil kameramanku

    Alec Baldwin skončil s natáčením filmu Rust.
    Autor: Instagram

    Herec Alec Baldwin měl opravdu smůlu. Nejspíše se mu v noci těžko usíná. O život totiž v nedávné době málem připravil hned dvě osoby. Při natáčení westernu Rust nešťastnou náhodou zastřelil hlavní kameramanku Halynu Hutchinsonovou a postřelil režiséra filmu Joela Souzu. I když byl nejprve obviněn z neúmyslného zabití, byl posléze úplně zproštěn obhajoby. Nikdo na place údajně nevěděl, že zbraň je skutečně nabitá, ale zodpovědnost nesla zbrojířka, která za svou nedbalost šla do vězení.

     

     

     

    VIDEO: Tragické osudy hvězd reality show: Sebevražda, rakovina i smrt podle vzoru Marylin Monroe

    Video se připravuje ...
    Tragické osudy hvězd reality show: Sebevražda, rakovina i smrt podle vzoru Marylin Monroe • VIDEO: Videohub

  • Brandon Lee zemřel v hororu Vrána

    Brandon Lee ve filmu Zúčtování v Malém Tokiu
    Autor: Warner Bros. Pictures

    Temný komixový horor Vrána (1994) se stal skutečně hororem pro všechny, kteří byli toho dne na place. Nadějný mladý herec Brandon Lee, syn akčního hrdiny Bruce Leeho, se zhroutil po zásahu ze zbraně, kterou držel herec Michael Massee představující Funboye. Všichni Leeho pád na zem považovali za skvělý herecký výkon, dokud nezjistili, že je skutečně mrtvý. Zbraň totiž v sobě měla zaseknutý olověný projektil. I když zodpovědnost nesl rekvizitář, je jasné, že herec, který se stal vrahem, v noci klidně nespal. Trápily ho noční můry, s tragédií se nedokázal srovnat a nebyl schopen pokračovat v herecké kariéře. Nakonec onemocněl rakovinou žaludku a v roce 2016 zemřel ve věku 64 let.

    Vražedná scéna byla použita pouze jako důkaz u soudu, poté byl záběr zničen. Alespoň to se tvrdí divákům. Při natáčení se pak stala spousta dalších nešťastných „náhod” k nimž patří například zásah elektrickým proudem, polámání žeber kaskadéra, požár kamionu s vybavením a popálení jednoho člověka, v neposlední řadě také zasáhl hurikán, který schvátil hned několik natáčecích míst. A tak zůstal film Vrána navždy prokletým…

     

  • Při pádu vrtulníku zahynuly děti

    Z filmu Zóna soumraku
    Autor: Warner Bros

    O tom, že je lepší horory raději ani vůbec nenatáčet, svědčí i další horor, který se stal skutečností. Film Zóna soumraku z roku 1983 přinesl jen samé neštěstí. Měl obsahovat čtyři hororové a sci-fi povídky čtyř slavných režisérů: Stevena Spielberga, Johna Landise, Joe Danta a George Millera. Při natáčení povídky, kterou měl na starosti John Landis, se v létě roku 1982 zřítil vrtulník prolétající oblastí řízených explozí. Při svém pádu zasáhl tři osoby, které se na daném místě zrovna nacházely a které smrtelně zranil. O život tak přišel herec Vic Morrow a s ním i dvě malé holčičky, herečky Renee Shin-Yi Chen (6 let) a Myca Dinh Le (7 let), které zasáhly vrtule, šestiletou holčičku pak zcela rozdrtil vrtulník a Morrowovi vrtule usekla hlavu.

    Režisér John Landis, který v té době zrovna také vytvořil slavný videoklip Thriller s Michaelem Jacksonem, se z celé této záležitosti psychicky zhroutil. Obvinění z neúmyslného zabití bylo staženo, ale pocit viny a smutku ze zmařených životů zůstal.

     

    VIDEO: Youtubeři jako novodobé celebrity: Smrt při natáčení i posedlost fanouškem

    Video se připravuje ...
    Youtubeři jako novodobé celebrity: Smrt při natáčení i posedlost fanouškem • VIDEO: Videohub

  • Skolil je infarkt

    John Candy
    Autor: Walt Disney Pictures

    Obézní herec John Candy známý z komedie Kokosy na sněhu měl předtuchu a velmi špatný pocit ze své role ve westernu Přepadení na východě v roce 1993, kdy měl natáčet ve velkém horku v mexické poušti. Denní teploty tehdy dosahovaly 50°C a Candy musel jezdit na koni. I když se necítil dobře, nedalo se z role vycouvat. Sužovala ho silná únava a pocit vyčerpání a už se těšil domů za svou rodinou. Ke své rodině se však bohužel nikdy nevrátil. Našli ho bezvládně ležet v hotelu poté, co utrpěl silný infarkt.

    Další infarkt rovnou při natáčení potkal amerického herce Adolpha Caesara v roce 1986 při natáčení dobrodružné komedie Drsní chlapi. Tento herec se nejvíce proslavil rolí ve Spielbergově filmu Purpurová barva (1985). U nás infarkt sklátil například představitele krále v Šíleně smutné princezně (1968) s Helenou Vondráčkovou v hlavní roli. Původně hrál krále herec známý třeba z filmu Limonádový Joe Rudolf Deyl ml. Toho ale v polovině natáčení postihl srdeční infarkt, a tak ho nahradil Bohuš Záhorský. Scény se pak musely natočit znovu.

    Svůj třetí a poslední infarkt dostal nezapomenutelný herec Václav Lohniský při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci v roce 1979. Stalo se tak přímo na sněhu, kdy šlapal do prudkého svahu. V tomto filmu si tedy herec známý například jako skvělý Chocholoušek z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, zahrál úplně naposledy. Takových smrtelných infarktů během natáčení ale bylo daleko více, například v českých filmech to byl Vladimír Hrubý při natáčení filmu Páni Edisoni (1986) v průběhu horkého léta.

     

  • Smrt po pádu z koně

    Roy Kinnear
    Autor: Cannon Film Distributors

    Pamatujete kultovní filmy na motivy románu Alexandra Dumase o třech mušketýrech s Michaelem Yorkem v hlavní roli d'Artagnana? Natáčení třetího dílu Tří mušketýrů v roce 1988 nepřežil herec Roy Kinnear. Ve Španělsku ho totiž během jezdecké scény potkala vážná nehoda, spadl z koně a utrpěl zlomeninu pánve. Kůň ho navíc nešťastně zalehl a herec zemřel na četná poranění a vnitřní krvácení. Režiséra Lestera to tak sebralo, že přísahal, že už nikdy nebude točit filmy a tento slib dodržel.

  • 91 členů štábu zemřelo na rakovinu

    Z filmu The Conqueror
    Autor: RKO Radio Pictures

    Dalším prokletým filmem byl bezesporu film The Conqueror. Protože si filmaři k natáčení vybrali jedno místo v Utahu, kde probíhaly pod vedením americké armády testy jaderných zbraní, následky byly pro účastníky filmování fatální. 91 členů filmového štábu z celkových 220 v průběhu následujících let onemocnělo různými formami rakoviny a zemřelo, včetně herce Johna Waynea, který zemřel v roce 1979 na rakovinu žaludku. Producent filmu Howard Hughes byl tak zdrcen, že celých 21 let držel film v trezoru.

     

  • Jan Libíček neutopil doktora Mráčka

    Z filmu Jak utopit doktora Mráčka
    Autor: Filmové studio Barrandov / Alena Červená

    Osudnou se pro skvělého komediálního herce Jana Libíčka stala komedie Jak utopit doktora Mráčka z roku 1974. Původně měl hrát jednoho z vodnických strýčků, ale přímo v průběhu natáčení utrpěl kolaps s bezvědomím a skácel se do vody. Delší dobu ho zlobilo zdraví a na vážné varovné signály nedbal, navíc byl silně obézní. Pro Jaromíra Hanzlíka představujícího doktora Mráčka, kterému Jan Libíček naposled vydechl v náručí na břehu po vytažení z vody, znamenal tento silný zážitek mnohaleté trauma. Janu Libíčkovi bylo teprve 42 let.

     

    VIDEO: Josef Dvořák: Smrt jeho první lásky ho dohnala k pokusu o sebevraždu

    Video se připravuje ...
    Josef Dvořák: Smrt jeho první lásky ho dohnala k pokusu o sebevraždu • VIDEO: Videohub

  • Prokletá pohádka Marie Růžička

    Foto z pohádky Marie Růžička
    Autor: Česká televize

    O dvoudílné pohádce Marie Růžička se říká, že je prokletá. Natáčela se na tajemném hradě Zvíkově, o němž se traduje, že tam naprosto nehorázným způsobem straší. Rok 1994 se tak stal osudným nejen pro prince Daniela, kterého si zahrál Jiří Kuldan, ale také pro režiséra Aleše V. Horala. Oba totiž na zřícenině přespali, i když se říká, že kdo v korunní síni stráví noc, do roka a do dne zemře. A tak se i stalo. Režisér zemřel za nevyjasněných okolností, herec spáchal sebevraždu. O korunní síni se totiž traduje, že je tajuplná a prokletá ze všech prostor hradu nejvíce. Herec David Suchařípa vypověděl, že když natáčeli v této místnosti, monitory se zalévaly červenou barvou a ničily se.

    Štěstí měl ale herec Václav Kotva, kterého sice při natáčení píchla vosa, ale v nemocnici ho na poslední chvíli dostali z anafylaktického šoku. Hlavní představitelka, ostravská herečka Daniela Krhutová, zemřela o spoustu let později ve svých 47 letech na rakovinu, ale dodnes někteří lidé tvrdí, že za to může natáčení na prokletém Zvíkově.

     

Autor: Taťána Kročková
Klíčová slova:  film, filmy, úmrtí, smrt, nehoda, Baldwin, alec baldwin
Diskuse ke článku
.