Úterý 17. září 2024
Svátek slaví Naděžda, zítra Kryštof
Oblačno, déšť 18°C

Modelka Elle Macpherson (60): Vyléčila se z rakoviny prsu i alkoholismu. Proč odmítla chemoterapii?

12. září 2024 | 12:00

Patřila mezi nejúspěšnější topmodelky z devadesátek. Říkali jí The Body (Tělo). Muži jí leželi u nohou, miliony žen chtěly vypadat jako ona. Po letech úspěchu však přišel tvrdý pád. A po něm další. Svůj silný životní příběh odhaluje ve své nové knize plné překvapivých zjištění.

Byla krásná, úspěšná, potkala bohatého prince, žila snový život. Jenže poté, co se jí narodily děti, přišla prázdnota. A do ní vstoupil démon jménem alkohol. Však taky její zkušenost s ním tak trochu připomíná osud hlavní hrdinky z filmu Zápisník alkoholičky.

Vodka místo večeře

Elle začala pít v době, kdy její muž, vytížený byznysmen Arpád Busson, hodně cestoval. Elle tak zůstala sama se svými malými syny. Ve své nové knize Elle: Life, Lessons, and Learning to Trust Yourself, která právě vychází, otevřeně přiznala, že každý večer poté, co uložila děti ke spánku, vypila několik panáků vodky. Její boj s alkoholem trval až do roku 2003. Pro australský magazín Body + Soul Elle uvedla, jak ji tato zkušenost formovala.

VIDEO: Holky na víně: Topmodelka Denisa Dvořáková: Vdávat se? Po rozvodu jsem nechtěla, ale měním názor!

Video se připravuje ...
Holky na víně: Topmodelka Denisa Dvořáková: Vdávat se? Po rozvodu jsem nechtěla, ale měním názor! • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

"Přestala jsem pít v roce 2003, protože jsem cítila, že nemohu být plně přítomna ve svém životě. I když to vyžadovalo velkou disciplínu a vytrvalost, byl to úžasný odrazový můstek k poznání sebe sama na hlubší úrovni…“

Jak sama říká, i díky této zkušenosti pochopila, že krása není jen o fyzickém vzhledu, ale o celkovém zdraví a pohodě. Bývalá modelka tak začíná každý den meditací, která trvá 25 minut. „Snažím se žít svůj život v neustálém proudu meditativního spojení.“

Prozradila, že sleduje ženy na sociálních sítích, které jsou příkladem stárnutí s grácií a které přijímají život naplno. "Zajímám se více o jejich životy a hloubku jejich duší, než o to, jak vypadají zvenčí…“

Rakovinu porazila bez chemoterapie i ozařování

Ve své knize bývalá módní ikona prozradila také to, jak se před lety potýkala s rakovinou prsu. Lékaři jí diagnostikovali her2-pozitivní karcinom prsu a kromě mastektomie jí doporučili ozařování, chemoterapii a hormonální léčbu. Elle je však velkou odpůrkyní vakcín a stejné výhrady měla i k doporučené léčbě rakoviny. Celkem se prý radila s 32 lékaři a odborníky, několik týdnů strávila přemýšlením, modlením a meditacemi, než se rozhodla, že místo chemoterapií zvolí „intuitivní, srdcem vedený holistický přístup“ pod vedením lékaře, který kladl důraz na celostní medicínu.

Modelka Elle Macpherson
Autor: profimedia.cz
S tímto postupem léčby však moc nesouhlasil její muž Arpád, i když svou ženu jinak maximálně podporoval. "Samozřejmě, že se bál, protože jsem se rozhodla nejít konvenční farmaceutickou cestou. Považoval to za extrém. Jenže já jsem naopak cítila, že extrémní by bylo jít cestou chemoterapie,“ svěřila se Elle. Stejně jako její manžel, měli o svou mámu strach i její dva tehdy dospívající synové, Flyn (26) a Cy (21). Modelka ve své knize píše, že ji kvůli alternativnímu způsobu léčby měla spousta lidí za blázna, ani to ji však neodradilo.

"Zvolila jsem holistický přístup. Věděla jsem, že musím udělat volbu, která mnou skutečně rezonuje. Pro mě to znamenalo zabývat se emocionálními i fyzickými faktory spojenými s rakovinou prsu. Byl čas na hlubokou, vnitřní reflexi. A to chtělo odvahu."

Nejen odvaha se Elle nakonec vyplatila. Po alternativní léčbě je dnes v takzvané remisi a zdá se, že rakovinu nadobro porazila.

„Cesta z mé hlavy do mého srdce je neustálou cestou k bezpodmínečné lásce - neomezené lásce, radosti, naplnění a účelu. Celý můj život je cestou hledání tohoto cíle. Sdílím životní lekce, nástroje a pochopení, které jsem se naučila díky vzestupům a pádům svého života, abyste mohli i vy proměnit ten svůj. Všechno je možné, pokud sebe obejmete, věříte, milujete a důvěřujete“, radí svým sledujícím na Instagramu.

Autor: Dita Mrázková