Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Predrag Bjelac na Potterovi vydělal balík a odhalil i detaily zákulisí natáčení

Video se připravuje ...
11. května 2022 | 06:00

Predrag Bjelac (59) je herec, kterého mnoho z vás pravděpodobně poznává jako démonického Igora Karkarova, jehož ztvárnil ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár. V rozhovoru, který poskytl v pořadu 7 pádů Honzy Dědka, prozradil, že si ho do filmu vyloženě vyhlédli a nemusel dělat ani konkurz. Také naznačil, že se mu natáčení pro zahraniční produkci opravdu vyplatilo.

Predrag mluví velmi dobře česky, protože u nás před léty zakotvil kvůli ženě, když v devadesátých letech utíkal před válkou v bývalé Jugoslávii. Chtěl dokonce pověsit herectví na hřebík, ale osud tomu nakonec nechtěl. „Od roku 1999 se tady točil miniseriál o válce v Bosně. Točil se v Praze, protože jim nedovolili točit v Bosně. Dostal jsem tam hlavní roli. Byl to film o anglických oficírech. A pak se začal měnit můj život. Po třech letech mi přišel e-mail od castingové režisérky téhle série, abych poslal aktuální fotku. Měl jsem fotku z pauzy z nějakého natáčení, kde sedím a kouřím,“ smál se herec. Netušil, že fotografie měla přesvědčit producenty o jeho roli v jednom z největších trháků pro děti a mládež – s cigaretou to nebylo úplně nejvhodnější.

„Bylo to pro casting na Harryho Pottera, ale já jsem o tom nevěděl vůbec nic. To byl listopad 2003, až v únoru jsem letěl do Londýna na rozhovor s režisérem. Nevěděl jsem, o co jde. Neměl jsem scénář, to si hlídají. Je paradoxní, že jsem na velkofilm nedělal žádný casting. Teď na nějaký – s prominutím – sračky děláme vícekolové castingy. A nakonec to nedostaneš,“ prozradil Bjelac zákulisí natáčení Harryho Pottera.

„Začalo se se zkouškami, půl roku jsem lítal pravidelně do Londýna. A pak jsme točili od července až do Vánoc. Ono to nevypadá, já tam mám asi deset nebo patnáct minut, ale točili jsme to šest měsíců. Měl jsem přes 70 natáčecích dnů. Na deset minut. To se vyplatilo. Byl jsem placený za celou tu dobu. Tam platí jinak,“ prásknul Bjelac, který na Primě exceloval v krimiseriálu Duch. „Duch je komedie, to se povedlo. Hodně mi pomohl Štěpán Benoni, tam jsme byli furt spolu a vytvořila se mezi námi správná chemie. On se se mnou trochu trápil, moje čeština pořád není dokonalá a on je ambiciózní a dokonalý,“ usmíval se herec. „Já jsem sem z Bělehradu přijel kvůli ženě. Poprvé jsem přijel v roce 1985. Ale pak v roce 1992 mi zavolal kamarád, že budeme dělat videodistribuce. Byly to levné filmy, kterým jsme tady dělali dabing, krabičky, a prodávali jsme je,“ zavzpomínal na začátky v Česku.