Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Herec Matěj Dadák ze seriálu Policie Modrava napsal další knihu. Co o sobě prozradil?

Herec Matěj Dadák
6. dubna 2021 | 15:00

Prkna, která znamenají svět, měl na dosah už odmala, pochází totiž z divadelní rodiny. Lidé ho znají jako člena Činoherního klubu a oblíbeného herce, který ztvárnil třeba postavu podporučíka Josefa Vítka v populárním seriálu Policie Modrava. Matěj Dadák ale vedle ztvárňování postav na jevištích nebo před kamerami také vytváří své vlastní. Píše totiž filmové scénáře a před deseti lety vydal i svou první knihu s názvem Horowitz, která byla dokonce nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku. A letos se jako spisovatel vrací na scénu s knihou Muž bez jazyka.

Ta je příběhem čtyřicátníka Arnošta Doubka, spisovatele, který objíždí autorská čtení se svou prvotinou a už dávno není mladým a talentovaným nadějným autorem. „Prostě si lže do kapsy. Nejen o svém psaní, ale taky o svých vztazích, rodině a o tom, jak se k nim chová a zachoval,“ říká Dadák o hlavní postavě své nové knihy. Zlom v ní nastává ve chvíli, kdy se spisovatel vrací do svého rodného města, děj nabere spád a pravda se začne drát na povrch.

Při psaní Dadák využívá i svých hereckých zkušeností a znalostí divadelního prostředí. „Herectví mě živí, a umožňuje mi tak být i spisovatelem. Navíc si ta konjunkce vzájemně vypomáhá – herec se chtě nechtě díky těm příšerným textům, co někdy dostane, naučí stavět dialogy, což se při psaní dost hodí. A spisovatel zase může čerpat z emocionální paměti, se kterou pracuje herec,“ vysvětluje.

I on se – stejně jako Arnošt Doubek – vrací do Brna, svého rodného města, kde trávil dětství v lese na břehu Svratky. Město se podle něj od dob dětství změnilo k lepšímu. „Voda v řece je daleko čistší a po městě vyrostla spousta nových podniků, skvělých kaváren a pivnic, které jsou cíleny na místní lidi a studenty, ne na ožralé a řvoucí anglické fotbalové fanoušky jako v Praze. Vnímám to jako plus a rád se do Brna vracím,“ říká.

Při natáčení seriálu Policie Modrava si ale oblíbil i Šumavu a říká, že v některých jejích oblastech zná právě díky seriálu doslova každý kořen a každou zatáčku. A prozradil, že letos se do srdce Šumavy v létě znovu vrátí, začnou totiž vznikat nové díly oblíbeného seriálu.

Autor: red