Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Těžký život Hany Hegerové: Peníze Karla Gotta ji dostaly do vězení

  • 23. března 2021 | 06:00

    Fenomenální šansoniérka by letos oslavila 90 let. Její život byl plný kotrmelců a vedle vězení musela ustát i jiné osobní tragédie. Přestože se poslední léta na veřejnosti už neobjevovala, na její pěveckými umění určitě nezapomenu.

    Jaký byl barvitých život královny Sansone ve čtyřech různých režimech?

     

  • Pracovala v továrně


    Autor: ČTK

    Hana Hegerová se narodila 20. října 1931 v Bratislavě jako Carmen Marie Štefánia Farkašová-Čelková. Dopoledne mnohokrát říkala, že přece nemohla vystupovat na pódiích jako Carmen, prý by jí nikdo neuvěřil, že se tak Skuteč jmenuje. Narodila se do rodiny bankovního úředníka av letech 1937-1942 chodila do baletní školy při Národním divadle v Bratislavě. Maminka totiž hledala něco, kde by malá holka vybila svou přebytečné energii.

    Když se rodiče rozvedli, přestěhování se s matkou do Komárna, tam vystudovala gymnázium a pokoušela se o studium na vysoké škole ekonomické, ale Kvůli třídního původu se tam nedostala. Možná ji to Zpočátku mrzelo, protože její sen se rozplynul a ona musela pracovat ve fabrice v Komárně. Práce v těžkém průmyslu rozhodně nebyla to, po čem mladá dívka Toužimi. Vzdělávala se tedy dál, udělala si Několik kurzů, Například laborantský, dietetický, zubotechnický a Takové divadelní. Divadelní kurz absolvovala při Státní konzervatoři v letech 1951-1953, a díky tomu mohla konečně "vypadnout z Komárna", kde se necítila dobře.

    Podívejte se na video, jaké byly charakteristické písně královny Sansone?

  • Opustila syna


    Autor: ČTK, archiv Blesku

    Stala se členkou Divadla Petra Jilemnického v Žilině a začala se objevovat i ve filmech. V roce 1954 získala titulní roli ve filmu Frona pod uměleckým jménem Hana Čelková. O tři roky později se ocitla v bratislavském Tatra Revue, zde vedle hraní taky vůbec poprvé začala zpívat. Od roku 1961 vystupovala v pražském Divadle Rokoko, později v Semaforu. S kolegy ze Semaforu si zahrála ve filmu Kdyby tisíc klarinetů.

    Už v padesátých letech, kdy vystupovala v Bratislavě, se seznámila s divadelním dramaturgem Daliborem Hegerem, který byl později ředitelem Slovenského národního divadla. Vzali se a v roce 1955 se jim narodil neplánovaně syn Matúš. Jak později zpěvačka prozradila, nebyla to snadná situace a nikdo na dítě nebyl připravený. Manžel odešel na vojnu a ona zůstala na všechno sama. Manželství nakonec nevydrželo a došlo k rozvodu. Hana odešla do Prahy a syna nechala u otce na Slovensku. Jinak to prý nešlo. „Bydlela jsem v podnájmu a měla jsem hodně práce, peněz nebylo nazbyt,“ vysvětlovala. Byla to ale krušná doba.

  • V šansonech byla nepřekonatelná

    Autor: ČTK

    V Praze se rozjížděla její kariéra a ona se v šedesátých letech seznámila s režisérem Jánem Roháčem. Našli v sobě zalíbení, rozuměli si prý úplně ve všem. Zdálo se, že on je pro zpěvačku ideálním mužem. Oba se zajímali o hudbu, divadlo, zábavu i dobré jídlo a pití. Jenže nakonec ani tenhle vztah nevyšel. Jak později Hana řekla, prý to bylo kvůli tomu, že měl režisér neustále nějaké další avantýry. A to se prostě nedalo překousnout.

    Po prvotním hledání vlastní cesty se našla v šansonech. V těch byla nepřekonatelná. Dosáhla velkých úspěchů i v zahraničí, v roce 1967 vystupovala v pařížské Olympii a na Světové výstavě v Montrealu. Vydávali jí desky nejen u nás, ale taky v západním Německu, vystupovala v televizi v NDR a působila i v jiných zemích. Pravidelně byla v první desítce našeho Zlatého slavíka. Její písně byly jako poezie, a ona sama zdůrazňovala, že texty jsou důležitější než melodie.

  • Skončila ve vězení


    Hana Hegerová, jak si ji pamatujeme.
    Autor: archiv

    Pád na dno přišel na začátku osmdesátých let, kdy se dostala do vězení za zpronevěru. Kvůli omylu přišly na její účet peníze, které měl dostat Karel Gott, a ona si peníze nechala v domnění, že jsou její. Šlo ale o sumu na tehdejší dobu závratnou, téměř milion korun.

    Bohužel se dostala do vězení na Pankráci, tam strávila půl roku. Začala tam vyšívat Azur a spoluvězeňkyním vyšívala prostírání. Stěny polepované obrázky z botanických časopisy, aby tam bylo útulněji. Tam si prý taky silně uvědomil cenu svobody. V jednom rozhovoru prozradila: "Mít kliku, otevřít dveře a odejít a vejít, to je ohromné ​​štěstí."

  • Přišla o snachu i syna


    Hana Hegerová byla žena, kterou máme spojenou především se šansonem.
    Autor: archiv

    Vězení nebyla jediná tragédie, s níži se musela zpěvačka potýkat. Ještě před revolucí vypadla z okna domu její snách Marcela, a syn tak Zust se dvěma syny sám. V roce 2015 pak zemřel i on, její jediný syn Matouš, bylo mu jen Sedes let. V té době už zpěvačka nekoncertovala, protože Měla za sebou srdeční i Mozková příhoda a nemohla chodit. Osud jí toho Skuteč nadělil dost ...

    Za svou celoživotní kariéru dostala spoustu ocenění. V roce 2002 získala medailí Za zásluhy, je držitelkou Rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury. V roce 2013 ji povýšili na komandéra francouzského Řádu za zásluhy, tohle ocenění za ni převzal vnuk. Před pěti lety jí český prezident Zeman udělil Řád TG Masaryka I. třídy a slovenský prezident Kiska jí před třemi lety zase udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

    Na její tvorbu navazuje Například šansoniérka Renata Drösler, takže písničky Hany Hegerové Můžete slyšet nadále iv jinem podání. Hanin geniální zpěv a nezapomenutelné songy tady s námi ale zůstanou už Napořád.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.