Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Souboj pohlaví: Legendární tenisový zápas vstupuje do kin

Video se připravuje ...
Tahle bitva změnila dějiny
VIDEO: BontonfilmCZ
1. března 2018 | 06:00

Do kin míří nový film inspirovaný skutečnou událostí z roku 1973, kdy se na tenisových kurtech udála bitva pohlaví. V té době, kdy ženy neměly zdaleka takové postavení ve společnosti, jako mají dnes, to byla velká událost. Na kurtu se utkala Billie Jean Kingová a Bobby Riggs.

Bobby Riggs byl pyšný na to, že je zarytým šovinistou, a nevadilo mu, že ho nazývají prasetem, naopak si v tom liboval. Byl to několikanásobný wimbledonský šampión minulosti, který veřejně prohlašoval: „Ženy patří do postele a kuchyně. Přesně v tomto pořadí. Ale určitě ne do arény, aby soupeřily spolu s muži.“ Billie Jean Kingová měla vztahy s muži i ženami a byla velkou feministkou. Riggsovo chování ji pobuřovalo. Tento exhibiční zápas byl víc než jen souboj o nemalou peněžní částku, byla to bitva mezi tradicí a emancipovaností.

Lístek na zápas stál tehdy jmění, celých sto dolarů. Zápas byl oproti normálnímu průběhu tenisových turnajů spíš jako utkání v zápasnické aréně. Billie Jean Kingovou (tehdy 30) přinesli na nosítkách polonazí mladíci a Riggs (tehdy 55) přijel na kurt v rikše tažené mladými dívkami.

Sázkaři si ten den přišli opravdu na své, mnoho lidí nesázelo na to, že by vyhrála žena. Nakonec se tak stalo, ale bylo to podezřele jednoduché vítězství. Dodnes se spekuluje, zda Riggs neprohrál schválně. Měl prý opletačky s podsvětím. V každém případě byl tento zápas dalším milníkem, který posunul ženy o kus dál a změnil historii. Ve filmové adaptaci uvidíte v hlavních rolích Emmu Stone a Stevea Carella.