Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Královna Alžběta slaví 91. narozeniny! Jak se během desítek let změnila?

20. dubna 2017 | 06:00

Nejdéle vládnoucí panovnice na britském trůnu oslaví zítra 91. narozeniny. Za dobu svého panování pokořila už několik rekordů a její život i vláda jsou jedním slovem obdivuhodné. A proč své narozeniny slaví nadvakrát? 

Letos 6. února uplynulo přesně 65 let od chvíle, kdy se Alžběta ocitla v čele britské monarchie. Už před rokem se jí podařilo délkou své vlády překonat královnu Viktorii, jejíž panování trvalo 63 let a 7 měsíců.

Věku devadesáti jedna let se žádný jiný britský panovník nedožil. Zároveň je nejstarší žijící panovnicí na světě a nejdéle vládnoucí ženou v historii. Vláda Alžběty II. je jednoduše výjimečná!

Po boku jí stojí už od roku 1947 Philip (95), vévoda z Edinburghu, kterého si v ten rok vzala za muže. Mají spolu čtyři potomky: Charlese (68), Annu (66), Andrewa (57) a Eduarda (53). Jejich svazek trvá dlouhých 70 let bez viditelných krizí.

Královna slaví své narozeniny rovnou dvakrát: 21. dubna a poté obvykle druhou sobotu v červnu, kdy probíhá oficiální, velká narozeninová oslava. Ta je spojována s ceremoniálem Trooping The Colour, kdy probíhá vojenská přehlídka. Tradice narozeninových oslav v červnu se v královské rodině drží už od roku 1748.

Podívejte se ve fotogalerii, jak jde s Alžbětou II. čas!

Král Jiří II. přesunul oslavu svých listopadových narozenin na červen, kdy je přívětivější počasí, a oslavy si tak může užít venku více lidí. Nápad je to brilantní: dvě oslavy, dva dorty, dvakrát tolik dárků!

V posledních letech se královna Alžběta téměř nemění, jako kdyby přestala stárnout tak před dvaceti lety. Jejím oblíbeným doplňkem je klobouk, bez kterého ji na oficiálních událostech téměř neuvidíte. Mezi její lásky patří také koně, ke kterým si našla vztah už v mládí, a také psi. Za svůj život vlastnila už 30 psů plemene Welsh Corgi. Při cestování nepotřebuje pas a řidičský průkaz také nemusí vlastnit. Být královnou má své výhody!

Podívejte se na video s ikonickými outfity královny Alžběty II.:

Video se připravuje ...
Ikonické outfity britské královny Alžběty II. • VIDEO: youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Autor: luh