Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se za 88 let změnily róby na Oscarech? Stále větší výstřihy, bělejší zuby a dokonalejší těla!

1. března 2016 | 10:00

Letos proběhlo v pořadí už 88. vyhlášení filmových cen Oscar. Stejně jako jsou lidé celou dobu napjatí a zvědaví, kdo vyhraje hlavní ceny, tak se pozornost upíná na skvostné róby hereček na červeném koberci. Od předání první zlaté sošky prošly velkými změnami a shodně jsou na tom i jejich nositelky.

Podívejte se na to, jak to herečkám slušelo od první oceněné Janet Gaynor přes Grace Kelly, Sophii Loren až po současné krásky Kate Winslet nebo Jennifer Lawrence.

Je samozřejmé, že večerní šaty vycházejí z trendů daného roku a podléhají diktátu módy a doby, jenže nejen móda se mění. Herečky byly vždy oslnivě krásné a nejedna z nás k nim vzhlížela a chtěla se jim vyrovnat. Jenže dnes se propast mezi obyčejnou ženou a těmi, které vídáme na plátnech kin, rozšiřuje do takových rozměrů, že už ji málokterá z nás je schopna překonat.

2614627:gallery:true:true

Dokonalá těla, která jsou z části darem přírody, z části tvrdé dřiny a celoživotního odříkání a v nemalé míře také zákroků těch nejdražších plastických chirurgů, ukazují naše ikony v šatech, které zakrývají stále méně – a výstřihy jsou tak hluboké, až zrak přechází. Pověstné americké úsměvy září fazetami a vybělenými zuby do dálky na stovky metrů a ženy padesátnice se hravě mohou porovnávat se svými o polovinu mladšími kolegyněmi a někdy je i předstihnou.

2614616:gallery:true:true

A pak u televizních obrazovek sedíme my, obyčejné ženy, a sníme si své sny o dokonalém životě, ve kterém vypadáme jako ony? Nebo už možná ani ne. Ideál krásy se v průběhu doby mění, a i když se mu snažíme přizpůsobit, jak jen je v našich silách, máme své reálné hranice, za které prostě už nemůžeme. Průměrná velikost oblečení v našich krajích je 42, v Americe je ještě o číslo větší. A to je realita, kterou divy na červených kobercích s velikostí maximálně 34 rozhodně nereflektují.

2614625:gallery:true:true

Asi to tak má i být, protože číslo na cedulce kalhot nemá nic společného s tím, jak šťastné jsme, jak jsme dobré matky, manželky a jak jsme spokojené ve svém životě. Jednou za čas se rády zasníme, ale k hollywoodským herečkám už se dávno přirovnávat nemůžeme. Byly však doby, kdy to možné bylo, padesátnice měly své vrásky, matky ženskou postavu – a možná jsme jim ty filmové role i trochu víc věřily. Na to, jak šel čas s oscarovými herečkami, a samozřejmě i na jejich šaty se můžete podívat ve fotogalerii.

Video se připravuje ...
Záběry z červeného koberce z letošních předávání Oscarů • VIDEO: Youtube.com