Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Cindy Crawford: Cítím se jako outsider

22. dubna 2011 | 10:55

Modelky musí být přehnaně hubené a jen málokdy dostanou lukrativní zakázku. Takový názor má na současný módní svět legendární supermodelka Cindy Crawford.

Cindy Crawford (45) patří k éře modelek, které se spolu s Naomi Campbell, Lindou Evangelistou, Claudií Schiffer a Christy Turlington hřály na Olympu módy počátkem devadesátých let. Tehdy se v modelingu rodily hvězdy, a také vznikl jejich název „supermodelka.“ Nyní je jim všem přes čtyřicet a některé mají rodiny. Přesto jejich jména ve světě módy pořád hodně znamenají.

„Když vidím, jak to dnes v modelingu chodí, cítím se jako outsider. V době, kdy jsem předváděla, měla jsem běžnou velikost 6 (u nás 38). Nyní ty holky mají velikost 2 (34) nebo dokonce 0 (32)!“ děsí se Cindy současného módního diktátu štíhlosti. „Je mi těch holek líto, co všechno musí pro kariéru modelky podstoupit.“ A nejen toto ji zaráží.

Také vnímá, že se v módě stále víc prosazují celebrity ze showbyznysu, které tak modelkám berou práci. „Nedávno jsem viděla reklamu na jednu známou módní značku se zpěvačkou Tylor Swift a pomyslela si, jak je teď pro modelky těžké dostat takový kšeft. Aby se chytily, musí umět zpívat a nejlépe i hrát. Práce speciálně pro modelky moc není. Myslím, že začínat dneska, už  bych se nechytla,“ míní nestárnoucí kráska.


Přesto ale pořád patří k výrazným ikonám modelingu. A právě i ona si mezi lukrativními zakázkami může vybírat. „Samozřejmě, že nevypadám tak, jako před dvaceti lety, ani to nejí možné. Občas ale, když vidím staré fotky, kde mám úplně vyhlazenou pleť, říkám si: kéž bych byla tam, kde tehdy. Ale pak se podávám na své děti, jak rostou a na svého manžela a uvědomím si, jaký skvělý život spolu vedeme. A za to nějaké vrásky a povolená kůže stojí,“ říká.

Cindy je téměř 13 let vdaná za obchodníka Randeho Gerbera. Mají spolu devítiletou dceru Kaiu a jedenáctiletého syna Presleyho. Přiznává však, že udržovat se ve formě, tedy cvičení a kosmetika, patří už k jejím životnímu standardu. A učí tomu i své děti.

„Rozhodně bych nechtěla, aby má dcera někdy pocítila, že není dost hubená a hezká, jen protože nemá časopisové proporce,“ vrací se ke kritice módního diktátu. „Nechci aby se deprimovala a ničila si zdraví. Naštěstí zná mou životosprávu. Doma jíme zdravě a hodně sportujeme. Z toho, co dětem říkáte, si moc nevezmou. Když však vidí příklad, který funguje, naučí se ho brát jako samozřejmost,“ vysvětluje.

„Především ale myslím, že v obličeji se odráží to, jestli jste, nebo nejste šťastná.  A pokud děláte práci, která vás baví, tak je to také vidět. Jak vždycky říkala moje máma: Raději měj vrásky od smíchu, než od starostí,“ uzavírá Cindy.


Autor: bak