Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Návrhář Galliano zatčen, Dior mu dal padáka

27. února 2011 | 08:25

Výstřední padesátiletý návrhář John Galliano byl v Paříži zatčen opilý poté, co antisemitskými výroky urážel dvojici v baru a pak je i napadl. Vedení módního domu Christian Dior bylo nekompromisní. Spolupráci s kreativcem okamžitě přerušilo.

"Špinavá Židovko, měla bys chcípnout," pokřikoval údajně Galliano na ženu, sedící u vedlejšího stolu. A v urážkách pokračoval. "Z***vený asijský bastarde, zabiju tě!", křičel na muže, který ji doprovázel.

Svědci vypověděli, že tím incident, ke kterému došlo v baru La Perla ve čtvrtek v noci ve francouzském hlavním městě, zdaleka neskončil. Návrhář překvapenou ženu chytil za vlasy a opakovaně ji nazýval 'hnusnou k***ou' a 'nechutnou d**kou se špinavým židovským ksichtem'. Došlo k tomu před zraky desítek návštěvníků baru, kteří okamžitě zavolali policii.

Do basy až na půl roku

Muži zákona slavnému návrháři naměřili 1,1 promile alkoholu v krvi. "Přijeli jsme téměř okamžitě a šarvátku jsme rychle ukončili," řekl policejní mluvčí. Galliano byl nekompromisně zatčen a odvezen na policejní stanici. Po několik hodin trvajícím výslechu byl na pokyn prokuratury propuštěn. Vyšetřování bude probíhat na svobodě.

Galliano zatím nebyl z žádného trestného činu obviněn. Oba napadení však na něj podali trestní oznámení. Za antisemitské výroky mu ve Francii hrozí až šest měsíců odnětí svobody. I když návrhářův právník Stephane Zerbib tvrdí, že je jeho klient nevinný, svědků konfliktu je víc než dost. Včetně zaměstnanců baru.

Vedení Dioru je nekompromisní

"Módní dům Dior si naprosto neústupně stojí za svojí politikou nulové tolerance vůči jakýmkoliv antisemitským či rasistickým urážkám a postojům," prohlásil ředitel prestižního módního domu Sidney Toledano, který je sám Žid. Ten do doby, než budou známé výsledky vyšetřování, ukončil jakoukoliv spolupráci se slavným návrhářem. Tomu nepomohla ani skutečnost, že pro Dior pracuje už od roku 1996. Dokonce ani to, že mu loni sám prezident Sarkozy udělil Řád čestné legie.

Padesátiletý módní tvůrce, který se narodil na Gibraltaru a jehož původní jméno je Juan Carlos Antonio Galliano, už léta působí v Paříži a je jednou z nejznámějších osobností takzvané vysoké krejčoviny (haute couture). V současnosti vytváří dvanáct kolekcí ročně, které jsou neskutečně žádané. Gallianova móda je romantická a něžná. U Diora působil jako kreativní ředitel, měl na starosti oddělení dámské módy, koženého zboží i celkovou image domu. Kromě toho samozřejmě navrhuje své vlastní kolekce a vlastní boutique.

Autor: Lenka Chvostová, INT