Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie Modrava: Zajímavosti, které jste o seriálu nevěděli

9. března 2015 | 06:00

Český kriminální seriál Policie Modrava z prostředí nádherné šumavské přírody jste si rychle oblíbili. Není divu. Tušíte ale například, jaké problémy musel režisér při natáčení řešit, kolik herců si v něm zahrálo nebo jak dlouho natočení 16 epizod trvalo?

  • Napadá vás při pohledu na policistku Lucii Krásenskou, že tenhle obličej jste už někde viděli, jen si nemůžete vzpomenout kde? Pomůžeme vám! Ztvárňuje ji herečka Jaroslava Stránská, kterou si všichni pamatujeme jako Jitku z Diskopříběhu. Od jeho natáčení uplynulo už 27 let, ale Jaroslava vypadá pořád téměř stejně.
  • Případ traviče koní, který jste mohli vidět v neděli 1. března, je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály na ranči Vogelsang u Kašperských Hor. Ale na rozdíl od televizního zpracování se pachatel nikdy nenašel. Místnímu rančerovi otrávil tři koně, z nichž se dva nakonec podařilo zachránit. To ale nebyl jediný hrůzný čin šíleného zabijáka zvířat. Na ranči otrávil ještě bizona a dalšímu koni jménem Blesk zaživa usekl zadní nohu.
  • Jednou z nejobtížnějších scén byla právě scéna s mrtvým koněm. Natáčela se koncem května a počasí hercům rozhodně nepřálo. Byly dva stupně nad nulou a celý den hustě pršelo. Déšť se občas měnil v poletující vločky sněhu. Veterinář ze Sušice musel koně uspat injekcí, přičemž kůň měl uspaný vydržet deset minut, na natáčení scény tedy bylo velmi málo času. Uspaný kůň se v ledovém dešti probudil už po třech minutách, a veterinář tak musel zvíře uspat ještě jednou injekcí. Napodruhé se scénu podařilo natočit, kůň se probral a byl v naprostém pořádku.
  • Hercům Ladislavu Mrkvičkovi a Filipu Tomsovi předepisoval scénář seriálu několik "otužovacích" scén. Každé ráno společně běží lesem k řece Vydře, kde se po horalsku otužují. "Otužovací scény jsme natáčeli v hlubokém údolí mezi Antýglem a Turnerovou chatou u řeky Vydry. V tomto místě jsme museli čekat na slunce, protože během dne zde svítilo jen jednu hodinu. Natáčení pak muselo být opravdu rychlé. Každou scénu jsme točili třikrát až čtyřikrát, takže herci si v ledové vodě opravdu užili své," prozradil režisér Jaroslav Soukup.
  • Pro několik postav seriálu byli předobrazem skuteční obyvatelé Šumavy. Emil Kintzl, kterého hraje Ladislav Mrkvička, je například legendární šumavský učitel, sportovec a znalec Šumavy, který dodnes žije v Kašperských Horách, je to jediná postava seriálu pojmenovaná po reálném člověku.
  • Pro roli náčelníka šumavské horské služby nemohl režisér Soukup dlouho najít vhodného představitele, nakonec roli svěřil hokejistovi Davidu Pospíšilovi, který hrál několik let za mužstvo Plzně. Je to vůbec poprvé, co v českém seriálu hraje bývalý profesionální hokejista.
  • V celém seriálu hrálo 248 herců. V epizodách a komparzu další desítky místních obyvatel Šumavy.
  • Celý seriál se natáčel přes 8 měsíců v originálních reálech a exteriérech na různých místech Šumavy. Žádná scéna nebyla natočena v ateliéru.
  • Jedna z prodavaček konzumu v Srní byla inspirací pro roli prodavačky Nováčkové, kterou hraje Táňa Medvecká. Dlouholetá recepční Hotelu Srní zase byla volnou inspirací pro roli recepční Bláhové, kterou hraje herečka Dagmar Čárová.
  • Roubená chalupa, ve které bydlí pošťačka Válková, kterou hraje Jana Boušková, ve skutečnosti není na Modravě, ale na Hrádkách u Srní.
  • Zesnulý herec Jan Pohan, který měl dlouhá léta chalupu na Kvildě, hraje v prvních dílech bývalého náčelníka policejní stanice v Kašperských Horách, v roce 2013 se však těžce zranil a musel z natáčení odstoupit, nahradil ho herec Dušan Sitek.