Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rozálie Havelková: Ráda se odhaluji, ale nechci působit lacině

3. ledna 2022 | 06:00

Vyzkoušela si život u kočovného cirkusu, hraje v divadle, skládá a zpívá písničky. Rozálie Havelková (24) vyrůstala v uměleckém prostředí, její tatínek je Ondřej Havelka (67), který ji vedl k lásce k hraní a učil ji například stepovat. A proč stepovala třeba na kanálech? Jak se jí bydlí v maringotce a proč často myslí na svou babičku Libušku?

Máte za sebou roční zkušenost s belgickým kočovným cirkusem. Jak jste se dostala k cirkusákům?

Já jsem si vždy přála být v nějakém cirkuse a několikrát jsem se ptala Petra Formana, který má s bratrem svůj cirkus, jestli by pro mě neměl nějakou roli. Neměl, ale jednou se mi ozval, že jeho kamarád chce začít svou vlastní show sestavenou z mladých lidí a má se to jmenovat Swing. Protože jsem od šestnácti swing zpívala, do přestavení jsem se jim hodila.

Jaká to byla pro vás zkušenost, představovala jste si život u cirkusu jinak?

Rozhodně. Já jsem chodila odmalička na cirkusová představení na Letní Letnou, kde jsem cirkus viděla jen z jedné strany jako divák, měla jsem před očima tu nádhernou iluzi. Viděla jsem kouzelný svět plný světýlek a poetiky, který do Prahy vždycky na chvíli přivezl nějaký francouzský nový cirkus. Ale pak jsem přijela do Belgie, za sychravého počasí, do zaprášeného hangáru, kde byly zazimované maringotky, plno bordelu a žádná světýlka (smích). Bylo to dost bizarní prozření, ale nyní na to vzpomínám s láskou, bylo to neuvěřitelné, a byl to moc inspirativní rok.

Celebrity a jejich děti:

Video se připravuje ...
Celebrity kids who look just like their parents • VIDEO: youtube.com_Unbelievable Facts Channel

Bydlela jste v maringotce?

Ano, bydlela. Byl to klasický cirkus, se kterým jsme cestovali, s celým tím závěsem maringotek, šapitó stavěli, bourali v sedmi lidech každý týden v jiném městě.

Co na to říkali rodiče?

Myslím, že se tomu nikdo moc nedivil, protože jsem k cirkusu vždycky inklinovala a snila jsem o něm. Jediný problém byl v tom, že jsem byla v posledním ročníku na gymnáziu a čekala mě maturita, takže jsem musela přislíbit, že se budu v maringotce učit. No a nakonec jsem to zvládla, i cirkus i maturitu zároveň.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová
Video se připravuje ...