Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dita P.: Nejsem dokonalá máma, nevařím denně teplé a zdravé večeře, ale pořád o tom sním

24. prosince 2019 | 06:00

Dita Pecháčková alias Dita P. nedávno vydala kuchařku pro děti. Se sestrami mají dohromady šest synů, kteří všechna jídla ochutnávali. Kuchařka a novinářka, kterou nejvíce baví tradiční kuchyně, prozradila, co nejčastěji vaří synovi Davidovi a manželovi Markovi. A jak se vypořádávala s kritikou, která přišla po její televizní show Deník Dity P.

Proč jste se nakonec rozhodla vydat knížku pro děti?

Protože se mi narodil syn. A mým dvěma sestrám dalších pět kluků. Takže bylo jasné, že další kuchařka bude dětem. Připravovala jsem se na ni hodně dlouho, promýšlela, za jaký konec koncepci kuchařky vzít. Měla by být hlavně pro děti, které ale moc nebaví číst si recepty. Nakonec jsem se rozhodla projít celým rokem, čtyřmi ročními obdobími, a sledovat, jak příroda a její proměny ovlivňují, co jíme. A oddělit recepty od obrazové části knihy.

Všimla jsem si těch stovek fotografií jídel i dětí.

Dost mě baví pozorovat děti, jak si tou „svou“ kuchařkou listují, u čeho se zastaví. Někdy řeknou, že to jídlo chtějí hned teď uvařit, jindy si dlouze prohlížejí fotku a koukají, jaká jsou na ní tajemství… A úžasné, že je nepřekvapí skřítek za stromem, miniplavci v čokoládě a tak. V textech dětem ani dospělým nic nevysvětluju, nedoříkávám, přijdou si na to sami. Tedy doufám.

Vždycky mám pocit, že se strašně liší představy matek a bezdětných žen o stravování dětí. Jak jste to měla vy?

Nejspíš jsem si taky plánovala, že budu dokonalá máma, která každý den uvaří teplou večeři, jíst se bude v pravidelný čas a jen zdravě... To se tedy nepovedlo, ale sním o tom pořád.

Kamarádky matky mi vždycky vyprávějí, že jsou rády, když jejich dítě pozře alespoň něco, takže ho kolikrát prosí, aby si dalo pizzu nebo hranolky, což pro ně bylo před porodem nepředstavitelné.

To máme podobně. Já zase pořád dokola vařím palačinky, šišky s mákem a jahodové knedlíky.

Co nejvíce chutná vašemu synovi Davidovi?

Je to děsné, ale nejradši má nutellu. A pak právě jahodové knedlíky a šišky s mákem. A taky svíčkovou nebo řízky.

Jak se to shoduje s jídelníčkem, který vyžaduje váš manžel?

Skoro vůbec. Můj muž má nejradši sekanou a karbanátky. To zase nejí syn. Takže se občas stává, že večeříme každý něco jiného. Na něčem se občas shodnou: třeba mají oba rádi kuře a rýži. Tak pořád vařím kuře a rýži. Proč ne?!

Všimla jsem si, že jste spíše zastánkyně volnější výchovy, žádné zákazy. Nevyčítají vám lidé, že syna rozmazlujete?

Docela jo. Ale

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...