Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klára Issová: Proti podzimní depresi bojuji jídlem

7. října 2019 | 06:00

Klára Issová (40) hraje v novém filmu Ireny Pavláskové Pražské orgie a tvrdí o sobě, že ráda překonává své limity a učí se věci, které jí vůbec nejdou. Vedle toho cvičí jógu a stará se o zahrádku. Víte, jak poznáte opravdu velkou herečku? Je neuvěřitelně úspěšná a zářivá, ale také si na nic nehraje a s pokorou přijímá to dobré i zlé. A přesně tak na mě působila Klára Issová, když jsme spolu připravovaly tenhle rozhovor.

Jak si užíváte podzim?
Mám hodně práce. Ráda sportuji a ještě jsem si přibrala taj-či, které jsem se musela naučit kvůli natáčení filmu.

Některým lidem toto roční období úplně nesedí…
Mám to stejně. Podzimní měsíce považuji za nejnáročnější a většinou tuto dobu také hůře nesu. Naštěstí mám skvělou učitelku jógy Zuzanu Klingorovou, díky které vím, jak se na to trochu připravit.

Co přesně děláte?
Zuzka nás cíleně vede k tomu, abychom se na příchod podzimu připravili tím, že změníme jídelníček a vaříme jinak. Místo čerstvé zeleniny zařazujeme více teplých pokrmů. Už koncem léta schválně začneme zpomalovat, aby to pro naše tělo nebyl tak velký šok. Najednou se totiž můžeme cítit vyčerpaně, a tím pádem jde dolů i psychika. To si většina lidí neumí vysvětlit. Ještě že chodím na jógu, která mi skvěle pomáhá.

Znamená to, že odpočíváte hlavně při cvičení nebo někde o samotě?
Ano, to je pravda. Potřebuju ale být i mezi lidmi. Někdy mi prospěje, když se pořádně vypovídám a někdo mě vyslechne. Baví mě takový ten holčičí pokec nebo společný výlet do přírody. A někdy si spíš potřebuji zalézt, být sama a všechno si srovnat v hlavě.

Stane se vám někdy, že ráno nemůžete vstát?
Docela často, hlavně když špatně spím. Někdy se probudím a hlava je hned nevrlá.

Co vám pomůže, když se potřebujete nastartovat do nového dne?
Chvilku ležím, vstávám pomaleji a postupně si uvědomuji, na co se můžu těšit a co mám před sebou. Často si říkám, za co všechno můžu být vděčná, a také to, že tu nejsem napořád. Jsem spíš aktivní člověk, který žije intenzivně. Mám pocit, že musím využít čas, který mám.

Prozradíte, jak využíváte volné dny?
Poslední dobou se věnuju zahrádce, o kterou se ráda starám.

To mě zajímá. Jak vás napadlo, že začnete zahradničit?
Toužila jsem být víc v přírodě a vyzkoušet si něco vypěstovat. Také jsem si říkala, že mi to vyčistí hlavu. Inspirovala mě moje bývalá učitelka z dramaťáku Helenka Kostečková, se kterou jsem nikdy nepřerušila kontakt. Je pro mě velmi důležitá, inspirovala mě celý život. Ta mi zahrádku přenechala. Naše společné chvíle na zahradě byly úžasné. Moc ráda si s ní povídám o životě i o pěstování.



Pochlubte se, co všechno vám už vyrostlo.
Letos jsem zvládla rajčata, cukety, dýně, okurky, ředkvičky a za chvíli bude řapíkatý celer. Staré stromy urodily dost ovoce, takže jsem pořád měla co dělat a zavařovat.

To zní, jako že jste se skoro ani nezastavila…
Máte pravdu, už mi skoro nezbyl čas na odpočinek. Musím přiznat, že mě první rok dost vyškolil. Ale také jsem se hodně naučila o sobě i o zahradě. Jsou to spojené nádoby.

Celý rozhovor  s Klárou Issovou najdete v novém čísle magazínu Blesk pro ženy, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě ZDE >>>

Autor: archiv

 

Autor: red
Video se připravuje ...