Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Václav Noid Bárta: Vychovávat cizí dítě mi nedělá problém

29. dubna 2019 | 06:00

Dva a čtvrt roku je Václav Noid Bárta (38) bez kapky alkoholu a jeden rok bez cigaret. To ale není všechno, co Václav v životě změnil. Začal taky pravidelně cvičit a pracovat sám na sobě. Především se ale naplno věnuje své dceři Terezce. Proč změnil svou životosprávu? A jaký vliv má na potetovaného drsňáka malé dítě?

Kolik času s Terezkou trávíte?
Vídám ji každý třetí den od rána do druhého dne do šesti hodin. Když bydlela s mojí bývalou manželkou Gábinou ve Strakonicích, bylo to trochu náročné. Cesta tam a zpátky trvá pět hodin. Teď už obě bydlí v Praze, takže i když jedu jen kolem, zastavím se pro pusu. Jsem rád, že jsme spolu přes noc a můžeme si společně třeba uvařit večeři.

Co spolu nejčastěji podnikáte?
Přes zimu jsme trávili čas v dětském koutku nebo jsme chodili do aquaparku. Teď s příchodem jara začínáme pracovat na zahradě. Přesazujeme rostliny a koupili jsme různé druhy růží. Terezka růže zbožňuje, jelikož teď miluje Růženku.

Takže váš život ovlivňují princezny od Disneyeho?
Doma mám úplně všechno z Ledového království. Můj dům, který byl ještě donedávna docela nový, je celý vyzdobený obrazy a nálepkami s princeznou Elsou. Všechno kupuji do modra jako je Elsa, aby se to té mé princezně líbilo! Dokonce, když jsem si půjčoval auto, vybral jsem modré. Na dovolené musím po pláži chodit v kostýmu jedné z pohádkových postav. Z toho mám opravdu radost…

Jaký vztah má Terezka k vaší přítelkyni Elišce?
Musím zaklepat, že se navzájem mají skutečně rády. Až jsem z toho sám překvapený a mám z toho obrovskou radost. Nemohl bych být se ženou, která by si nerozuměla s mojí dcerou. Vím, že je můžu nechat spolu samotné a odjet třeba na koncert. Eliška je rodina.

Jinak trávíte společný čas všichni tři dohromady, nebo si chcete Terezku užít spíš sám?
Jak říkám, Eliška je rodina. Proto trávíme čas všichni tři dohromady. Mluvili jsme o tom i s psychologem a je to tak, že Terezka má dvě rodiny. Jednu u Gábiny, kam teď přibyla malá sestřička, a jednu tady u mě, která se skládá zatím jen ze mě a Elišky.

Líbí se dcerce role starší sestry?
Ze začátku se bála, ale teď už si zvykla. Já se jí vždy ptám, co sestřička dělá. Psycholožka říkala, že je potřeba, abych si s ní o tom povídal. Mluvíme spolu jak o sestřičce, tak o Gabče, o jejím novém manželovi. Terezka nesmí mít pocit, že je něco špatně. To by nebylo dobré.

Před rozvodem se řešilo, kdo bude uvedený jako otec miminka. Dokázal byste si představit vychovávat cizí dítě?
Já jsem to zažil s Filipem, synem Lucky Bílé. V té době mu bylo sedm osm let. Je to běžná záležitost. Nevidím v tom žádný problém. Každý člověk spolu s věkem pochopí, že pro dítě je nejdůležitější, aby bylo v pohodě. Vy mu částečně vytváříte charakter a lusknutím prstů můžete všechno zkazit.

Shodujete se tedy s Gábinou ve výchově?
Vždy jsme měli podobný názor. Především na přístup Terezky k přístrojům typu tablet, ten omezujeme. Zatím se nám to podařilo zachovat. Také nechceme, aby byla rozmazlená a dostala všechno, o co si řekne. Už spolu s Gábinou dokážeme normálně komunikovat, takže když je nějaký problém, zavoláme si a domluvíme se tak, aby to bylo pro Terezku co nejlepší.

Naprosto jste změnil svůj životní styl, začal jste pravidelně cvičit a už přes dva roky nepijete. Co se stalo?
Samozřejmě je to především kvůli Terezce. Nechci, aby měla doma tátu ožralu. Chci být táta, na kterého bude pyšná, který tady pro ni bude dlouho a který bude mít sílu ji chránit.


Více o tom, jak Václav Noid Bárta bojoval se závislostí na nikotinu nebo pár kily navrch, najdete v novém vydání Blesku pro ženy. V prodeji je od pondělí 29. dubna nebo si ho můžete v tištěné i elektronické verzi objednat ZDE >>>

Autor: archiv



 

Autor: Dominika Číčelová
Video se připravuje ...