Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jakub Krejčík: Rakovina mě donutila vymyslet alternativní stravu

Rozhodnout se pro Manu není pouze otázka volby stravy, jde o změnu celého životního stylu
15. srpna 2015 | 06:00

Kolika jídlům denně věnujete při přípravě dostatečnou péči a kolik si jich opravdu vychutnáte? Tyto otázky si položil Jakub Krejčík a rozhodl se, že si bude vybírat, čím své tělo nakrmí. Tak vznikla alternativní strava Mana.

Mana sice primárně vznikla z Jakubovy vlastní potřeby, zásadním impulzem k jejímu vytvoření ale bylo úmrtí Jakubových prarodičů, které velice miloval a kteří oba zemřeli na rakovinu.

Jakub přemýšlel nad tím, čím tělo sytíme běžně, a co naopak přichází na řadu v těžkých chvílích nemoci, kdy člověk už klasické jídlo není schopen přijmout. Pomohly mu také diskuse s kamarádem Markem, který vidí svět přes filtr chemie.

„Začal jsem pátrat po způsobech, jak by se alternativa stravy jako Mana vůbec dala vyrobit. První testovací várku jsem zkoušel na sobě a své rodině. Byl to takový rodinný kuchyňský projekt, a když mě manželka vyhodila z kuchyně, protože to tam už začalo vypadat  jako v laboratoři, tak se projekt změnil na garážový.“

Strava jako filozofie

Jídlo není jen potrava pro tělo. Má i sociální rozměr, protože se během jeho přípravy a konzumace setkáváme s přáteli, u jídla probíráme s partnerem důležitá životní rozhodnutí a jídlo bývá nezřídka také kulisou důležitých pracovních jednání.

I k tomu má Jakub jasný postoj: „Neříkám, že už nikdy nic nepolknu, ale pečlivě si vybírám, kdy mi stojí za to si klasické jídlo dát. Samozřejmě u rodičů si normální jídlo dám, ale při svém běžném provozu konzumuji výhradně Manu. Vždyť kolik jídel ze dne si opravdu užijete a vychutnáte? Většinou sníte někde něco nedobré kvality a ještě za pochodu.“

 

Z čeho se vlastně Mana skládá, jak snadné je na ni přejít a jestli se hodí opravdu pro každého, to se dočtete v nejnovějším čísle OK! Magazine.

...
Autor: OK magazín

Video se připravuje ...