Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šperkařka Klára Šípková: Smáli se mi a měli mě za exota

Video se připravuje ...
Náhrdelník z pružinky skrývá malou perličku jako tajný poklad
VIDEO: Adam Balažovič
30. května 2015 | 06:00

Stejně jako trend velí používat v restauracích lokální suroviny, i v módním průmyslu mnohem častěji najdeme projekty, které podporují povědomí o českých designérech a návrhářích. K takovým patří Fashion Shake, který představil také šperkařku Kláru Šípkovou.


Klára Šípková patří mezi výrazné zástupce českého moderního šperku, za svou tvorbu byla několikrát nominována na cenu Czech Grand Design. Na tomto ročníku Fashion Shake představila řadu šperků, která nese název Structures a vznikala dlouhých pět let. V La Gallery Novesta si je můžete nejen prohlédnout, ale i koupit.

„Nápad na tento šperk vznikl mou první návštěvou v továrně na výrobu pružin. Fascinovaly mě velikánské stroje, pružiny a nekonečno. Když jsem požádala o první vzorky, všichni technologové se mi smáli, protože nikdy nedělali pružinu, která k ničemu neslouží. Poprvé jsem za nimi přišla s vizuální záležitostí, takže jsem pro ně byla absolutní exot,“ prozradila nám Klára.

Přestože Klára používá technologie a materiály, které jsou hodně mužské, mají její šperky kouzlo a křehkost a působí velice žensky. Pružina působí zároveň živelně, a když si ji dáte na krk, při každém pohybu se pohupuje do rytmu. Klára dovedla šperk k dokonalosti tím, že můžete například proplétat dvě pružiny do sebe, a přesto se nezamotají. Uvnitř pružinky je totiž vlasec, který jim to nedovolí. 

Video se připravuje ...