Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Markéta Plánková o První republice: Klára hledá pravou lásku!

Markéta Plánková si užila svoje, když natáčela scénu s koněm, ten totiž neustále odcházel ze záběru a scéna se musela točit pořád dokola.
10. února 2014 | 12:00

Hvězda seriálu První republika, Markéta Plánková, je nejoblíbenější seriálovou herečkou současnosti. Jak se jí hraje postava Kláry Valentové a co pro ni znamená období první republiky.

Co se vám vybaví jako první, když se řekne první republika?

Můj pohled na dobu první republiky je – podobně jako asi u většiny z nás – ovlivněn archivními záběry, které skvěle prezentoval Karel Čáslavský v cyklu Hledání ztraceného času. Takže mi okamžitě naskočí Masaryk na koni. A samozřejmě celá plejáda dokonalých herců, Oldřich Nový, Adina Mandlová, Nataša Gollová…

Období první republiky je mnohdy idealizovanou dobou. Myslíte si, že seriál, který právě natáčíte, může toto vnímání změnit a tuto dobu ukázat více realisticky?

Přiznám se, že to nedokážu v této fázi natáčení posoudit. Četla jsem sice scénáře k první sérii, ale finální výsledek strašně moc záleží na režijním pojetí. My herci jsme – v dobrém slova smyslu – jen kamínky v obrovské mozaice. A jak bude celý obraz působit, na to si musíme počkat. Ale soudě dle scénáře – věřím, že První republika bude působit velmi plasticky a realisticky.

Markéta Častvaj Plánková
Autor: česká televize

Mohla byste v několika větách popsat svoji postavu a její charakter?

Klára Valentová není jednoduchá postava. Potýká se s rodinnou minulostí, zároveň je osudovou ženou obou bratrů, je ukotvená v tradičních hodnotách, je výborná máma. Je to vášnivá žena, ale snaží se svoje city potlačovat a skrývat. Někdy něco jiného říká a něco jiného si myslí. Což ale v té době u žen bylo běžné. Na druhou stranu to není žádná domácí puťka, touží odhalit tajemství smrti svých rodičů a najít tu pravou lásku…

Jaká je vaše oblíbená historická osobnost z období první republiky?

Z umělců, vedle už vzpomenutých herců, bych ještě přidala malíře Emila Fillu, režiséry Karla Lamače a Martina Friče, nebo bratry Čapkovy. Vůbec celá parta Pátečníků musela být fajn.

Jakým způsobem jste přistoupila ke ztvárnění svého charakteru? Hledala jste například inspiraci u prvorepublikových filmů nebo divadla?

Filmové herectví za první republiky mělo přeci jen výrazovými prostředky a celkovým pojetím blíže k herectví divadelnímu. Pokud nechceme působit nechtěně parodicky, nemůžeme napodobovat ducha prvorepublikových filmů. Ale samozřejmě určitým vodítkem dobové filmy a dokumenty jsou.

Jaké jsou zatím vaše pocity z toho, že se podílíte na natáčení velkého dobového historického seriálu?

Jsem vděčná za příležitost zahrát si v takovém projektu. Tak trochu se mi splnil sen. Jako mladá jsem hltala seriály typu Sňatky z rozumu a tajně snila o tom, že jednou, až vyrostu, budu v něčem podobném hrát. A pak že se sny neplní!

Co pro vás zatím bylo během natáčení První republiky nejtěžší?

Klára je velmi emotivní osobnost. Když hraju postavu, která je na dně, často si nedokážu držet dostatečný odstup a bolest si chvíli nesu s sebou i do civilního života. Ale lepší se to.
Markéta tvoří pár s Jiřím Vyorálkem, kterého ale nemiluje.
Autor: Archiv České televize

Autor: Anz, Česká televize
Video se připravuje ...