Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 tváří Markéty Častvaj: Magda z Ordinace i Klára z První republiky

  • Jaká je Markéta Častvaj Plánková? Posvítili jsme se na její profesní i životní role.
    30. ledna 2014 | 06:00

    Jako mladá holčička hltala Sňatky z rozumu a tajně snila o tom, že bude jednou jako vážené herečka hrát v podobném seriálu. Sen se jí vyplnil a Markéta Častvaj Plánková je momentálně nejžádanější českou seriálovou herečkou. Jaké televizní, ale i životní role už Markétu potkaly?

  • Babiččina holčička

    Markéta Častvaj Plánková se svými dvěma dcerami Agátkou a Julinkou
    Autor: archiv Markéty Častvaj
    Nejkrásnější vzpomínky na svoje dětství má Markéta na moravské městečko Bystřice nad Pernštějnem, kde žila její babička. A to v samotném podhradí, odkud měli Markéta i její bráška hrad jako na dlani. S babičkou prý sekali dříví či chodili pro vodu do studánky. Jedním slovem pohádka.
  • Markéta chybující

    S hercem - alkoholikem Romanem Štolpou má dceru Agátu.
    Autor: Blesk - Martin Mithofer
    Poté, co vystudovala konzervatoř, zkoušela přijímací zkoušky na brněnskou JAMU, kam ji ale nepřijali. Díky tomu se rozjela do Prahy a udělala zkoušky na DAMU - obor alternativní a loutkové herectví. Už během studia učila na konzervatoři a také se čím dál častěji objevovala v inscenacích pražského Studia Ypsilon.

    Její seriálová dráha začala v roce 2001, kdy dostala roli v kultovním seriálu Zdivočelá země. O čtyři roky později přišla Rodinná pouta, kde se Markéta seznámila s hereckým kolegou Romanem Štolpou. Přeskočila mezi nimi jiskra a i přestože byl ženatý, začali spolu plánovat dítě. Jenomže když Markéta otěhotněla, partner, ze kterého se vyklubal alkoholik, ji opustil a ona zůstala sama.

  • Žena lvice

    Markéta Častvaj Plánková v inscenaci divadleního Studia Ypsilon.
    Autor: archiv studia Ypsilon
    Když se Markétě narodila dcera Agátka, naplno jí došlo, že zůstala na všechno sama. Chvíli žila z úspor, ale když došly, musela se i navzdory tomu, že Agátce bylo teprve půl roku, vrátit do práce. Do Ypsilonky chodila i s kočárkem a s hlídáním jí pomáhali kolegové jako Jiří Schmitzer a Jiří Lábus.

    V roce 2005 přišla nabídka na roli Magdy v Ordinaci v růžové zahradě, kterou bez rozmyslu přijala. To ale netušila, že ji hektická práce na půl roku absolutně pohltí. „V ateliérech jsem byla od šesti do šesti, někdy jsem ještě hrála v divadle. V deset jsem vystřídala chůvu, vařila, do jedné se učila texty a v pět vstávala. Měsíc jsme se s Agátkou téměř neviděly,“ „Pak vám chůva zavolá, že udělala první krok. A vy u toho nejste. To mi v ateliéru ukápla slza. To už bych nikdy nechtěla zažít," svěřila se Markéta pro server Aha!

  • Utajená nevěsta

    Plánková se vdala
    Autor: Martin Mithofer
    Po dvou letech v osamění se však karta obrátila a Markéta se znovu zamilovala, a to do bývalého televizního reportéra Daniela Častvaje, se kterým se znali už z dřívějška. A že se tentokrát konečně jedná o toho pravého, se rozhodla potvrdit utajovanou svatbou, pouze se svědky, v roce 2010. O rok později se jim narodila dcera Julinka.
  • Magda Mázlová

    Markéta Častvaj Plánková skončila na vlastní žádost v oblíbeném seriálu Ordinace v Růžové zahradě.
    Autor: Archiv TV Nova
    Prozatím nejznámější a také veřejností nejmilovanější rolí se Markétě Plánkové stala sympatická doktorka ze seriálu Ordinace v růžové zahradě - Magda Mázlová. Z počátku mrcha, která svedla manžela své sestry a dokonce s ním otěhotněla (nakonec šla ale na potrat), se změnila v momentě, kdy potkala primáře Mázla v podání Petra Rychlého.

    V ten moment se do ní divačky i diváci seriálu začali beznadějně zamilovávat. Magda se stala oporou celé rodiny, porodila Čestmírovi syna Mikyho a snažila se s chladnou hlavou vyřešit nemálo problémů, do kterých se jako rodina dostávali. Proto byli diváci doslova zdrcení, když Magda na začátku prosince v seriálu tragicky a nečekaně zemřela.

  • Velká ochranitelka

    Markéta Plánková je pro herce minulostí, ale to, že nevídá dceru Agátu, ho mrzí
    Autor: Ladislav Křivan
    To že Markéta svoje štěstí už našla ovšem neznamená, že zapomíná na ty, které ho tolik nemají. Také proto založila projekt Alma pomoc dětem. Byla totiž rozmrzelá z toho, že lidé posílají peníze a neví kam.

    "Máme vlastně databázi kde si vyberete dítě, kterému chcete sponzorovat nějaké zájmové útvary kluci tam mají třeba fotbal. Je tam také výuka jazyků nebo kroužky. Takže vlastně víte přesně že například Aničce posíláte peníze na její kroužek. Bohužel se ale o tomhle projektu moc neví, protože nemáme dostatečné prostředky na to, abychom udělali velkou mediální reklamu. Pár lidí nám ovšem peníze posílá a za to bych jim chtěla moc poděkova," říká o projektu Markéta.

  • Lesní víla

    Markéta Častvaj Plánková
    Autor: profimedia.cz
    S novým manželem se Markéta přestěhovala kousek za Prahu, skoro doslova na samotu u lesa. Nečekejte ale žádnou hypermoderní vilu ze skla a oceli. Herečka i se všemi čtyřmi dětmi, které dohromady s mužem mají, žijí v romantické dřevostavbě. Domeček je navíc umístěn na vrcholu mírného svahu a terasa umožňuje výhled do širokého, klidného okolí. Není divu, že je tu Markéta velmi spokojená.

    „Když tak bilancuji, s údivem zjišťuji, že se mi splnily téměř všechny sny. Chtěla jsem být manekýnkou, a to se mi povedlo. Chtěla jsem mít tři děti, a mám je. Mám skvělého muže, rodinu, práci. Co na to říct? Jsem zkrátka velmi šťastná žena," svěřila se Markéta internetovému magazínu deník.

  • Muzikantská liduška

    464955:gallery:true:trueMálokdo ví, že kromě herectví a rodiny se Markéta velmi vášnivě věnuje také hudbě. Není divu, když ovládá hru hned na tři nástroje - flétnu, klavír a dokonce akordeon. Poslechnout si ji můžete v hudební skupině Botafogo, kde hraje společně se svými divadelními kolegy Janem Jiráněm a Danielem Švábem.
  • Prvorepubliková femme fatale

    Markéta tvoří pár s Jiřím Vyorálkem, kterého ale nemiluje.
    Autor: Archiv České televize
    Markétinou zatím poslední rolí je nově uváděný seriál z produkce České televize, nazvaný První republika. Ostatně právě kvůli němu se talentovaná herečka rozhodla ukončit svoje působení v Ordinaci v růžové zahradě, protože se bála, že by se opět opakovala doba, kdy na svoji dcerku skoro neměla čas. Díky tomu tak postavu Čestmíra Mázla připravila o další manželku a nechala ho v seriálu jako trojnásobného vdovce se starostí o malého Mikyho.

    V První republice můžete prostřednictvím Markéty sledovat osud Kláry Valentové. Postavy, jež se potýká s rodinnou minulostí, poplete hlavu hned dvěma bratrům a snaží se v sobě za každou cenu udržet svoji ohnivou, emocionální povahu. Vypadá to zkrátka, že Markéta Častvaj Plánková si pro nás připravila další postavu, kterou budeme milovat až do konce.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.