Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Simonová (82): Prozradila recept na mládí!

Fotografie
20. prosince 2010 | 07:18

Yvetta Simonová žije ve 13. patře věžáku na pražské Hadovce. V domě ji sousedé dobře znají, ale teenageři, kteří ji potkávají v parku před domem nebo třeba v místní večerce, zřejmě netuší, koho mají před sebou. Jednu z nejkrásnějších žen showbyznysu šedesátých let, sexbombu, která zamotala hlavu nejen fanouškům, ale také slavným kolegům.

Simonová byla v letech 1962, 64 a 65 druhá v anketě Zlatý slavík. Jejím hlasem zpívala proslulá Tornado Lou v podání Květy Fialové písničky Když v baru houstne dým a Whisky, to je moje gusto ve fi lmu Limonádový Joe. Nejvíc ale Yvetta proslula dvacetiletým pěveckým partnerstvím s Milanem Chladilem (†53).

Všichni její muži

Nazpívali spolu spoustu hitů, jako Děti z Pirea, My dva a čas, O nás dvou, a protože patřili k nejstabilnějším pěveckým párům, začali si jejich fanoušci myslet, že spolu i něco mají. „Nebyla to pravda, byli jsme přátelé,“ dementovala vždy podobné spekulace Yvetta. Když Chladil v roce 1984 náhle zemřel, byl to pro ni šok. Zpívá ale dodnes. I po osmdesátce má okolo šedesáti vystoupení do roka.

S prvním manželem Janem Spurným (†74), ředitelem pražské Lucerny, má Yvetta syna Tomáše, který je šéfem pražského Divadla U hasičů. Druhým osudovým mužem zpěvačky byl Jan Werich (†75). Ten sice nezasáhl Yvettino srdce, ale zato jí vymyslel příjmení, pod nímž ji zná celá republika. Křestní jméno s dvěma t, jak ho vymyslela zpěvaččina maminka, bylo v pořádku, ale Spurná Werichovi připadala málo hvězdné, a tak vznikla Simonová. Po rozvodu s prvním mužem si zpěvačka vzala skladatele Jaromíra Vomáčku (†55).

A posledním jejím osudovým mužem byl slavný kapelník Karel Vlach (†75), s nímž sice zpěvačka k oltáři nedošla, zato s ním žila až do jeho smrti v roce 1986. „Vzpomínám, jaké to s ním byly rušné Silvestry. Pracovali jsme někdy až do čtyř do rána, dokud se lidé bavili. Dneska se na Silvestra koukám na televizi,“ přiznala zpěvačka.

Rozhovor s Yvettou

Yvetta Simonová zřejmě zná elixír mládí. Stálice české hudby 60. let oslavila v listopadu 82. narozeniny, ale vrabce v parku nekrmí. Diář má zpěvačka pořád nabitý. Lidé jsou zvědaví na ženu, která vůbec nestárne a je díky osobitému půvabu označována za českou Sophii Loren.

Jak často vystupujete?

„To je různé. Některý měsíc pětkrát šestkrát, jindy jen třikrát. Je to pohyblivé.“

Ve vašem věku, to klobouk dolů.

„Právě publikum mě drží. Když lidi přijdou na představení, je to pro mě ohromná energie.“

Jaký máte životní rytmus? Jste ranní ptáče?

„Ano, nikdy nepromeškám Snídani s Novou od šesti hodin. Udělám si kávu, zacvičím si, dám si sprchu. Sprchuju se několikrát denně, nejmíň třikrát. Každý den se rozezpívávám, ať mám koncert nebo ne. Hlas se musí cvičit. Zato vaření moc nedám, není to můj styl.“

Co je pro váš hlas nejlepší?

„Určitě hlavně pohoda, radost ze života. Víte, nejvíc mě vždycky ničily šarvátky a rozepře. Unaví to člověka psychicky, a to se projeví i na hlase.“

Našla jste náhradu za Milana Chladila?

„Mám dál štěstí na Milany. Hodně představení jsem udělala s klavíristou Milanem Dvořákem, byli jsme spolu i v Americe. A dost taky vystupuju s Milanem Drobným. Dobře nám to spolu vychází, zpíváme duety.“

Jak budete trávit Vánoce?

„S rodinou, tedy se synem Tomášem, kterého mám s Františkem Spurným. Mám taky vnučku, které je 35 let, a pravnučku, té bude 13. Vnučka krásně zpívá a pravnučka hraje na klavír, je šikovná.“

Co byste si přála do nového roku?

„Samozřejmě hlavně zdraví. Velmi se bojím neklidné situace kolem zdravotnictví. Jsem přece jen už ve věku, kdy doktory každou chvíli opravdu potřebuju. Přála bych si, aby jim vyšlo, co si přejí, abychom měli spokojené zdravotníky. Mám za sebou složitou operaci páteře, moc si vážím toho, že můžu stále chodit a cvičit."

Autor: Hana Höschlová, kap
Video se připravuje ...