Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sváteční náladu vykouzlí vánoční květiny

Vánoční hvězda
7. prosince 2009 | 05:00

Vdechněte bytu kouzlo vánoc už teď. Přestože nekrásnější svátky roku nastanou teprve za několik dní, slavnostní atmosféru můžete mít v bytě třeba hned.

A nemusíte horečně péct a ani uklízet. Stačí vsadit na hrnkové květiny, které vám vykouzlí Vánoce za chviličku. Poradíme vám, co která barevná kráska potřebuje, aby vydržela kvést co nejdéle.

Vánoční hvězda
Stejně neodmyslitelně jako stromeček, patří k Vánocům i tahle červená kráska. Vzhledem k tomu, že jejím domovem jsou tropické oblasti Mexika, miluje teplo, vlhko a světlo. Nejvíce jí vyhovuje běžná pokojová teplota okolo 20 °C. Radost jí udělá občasné rosení listů. Nesnáší totiž suchý vzduch, takže jí držte dál od ústředního topení nebo kamen. Zalévejte odraženou vodou a jednou týdně trochu přihnojte. Pamatujte na to, že země by měla být pořád vlhká.
Pozor! Vánoční hvězda je mírně jedovatá, takže hlídejte děti, aby si s ní nehrály.

Vánoční hvězda
Autor: Holandká květinová kancelář

Vánoční kaktus
Desítkami nádherných hvězdicovitých květů rozkvétá před svátky vánoční kaktus. Na výběr máte kaktusy s květy bílými, žlutými, růžovými nebo lososovými. Kaktus má rád polostín a když kvete, vyhovuje mu teplota mezi 18 – 22 °C. Během květu uvítá pravidelnou zálivku odraženou vodou. Neuškodí, když kaktus občas orosíte. Libovat si bude také, když květináč postavíte na vlhké kamínky.

Vánoční kaktus
Autor: scom

RADY PRO NÁKUP:

- při výběru zkontrolujte, jestli jsou květy i listy sytě barevné

- neberte rostliny se svěšenými listy

- zkontrolujte, jestli má rostlina nasazená poupata (jen tak vám vydrží

kvést dlouho)

- nechte si květinu pořádně zabalit, aby při převozu domů nenastydla.

- pečlivě doma vybírejte, kam rostlinu postavíte. Žádná z nich nemá ráda

časté změny místa a nesnáší průvan.

Brambořík
Pestrobarevné květy bramboříků se skvěle vyjímají za vánočně ozdobeným oknem. Přímo mezi okenními tabulemi si navíc tato rostlina bude vyloženě libovat, protože nesnáší příliš tepla a suchý vzduch. Pokud chcete, aby vám brambořík vydržel co nejdéle, pamatujte na to, že má rád teplo (nebo spíš chladno) okolo 10 – 15°C a vyšší vlhkost vzduchu. Zálivku vyžaduje zásadně spodem, takže vodu lijte přímo do misky. Radost bude mít hlavně z měkké vody. Při správné péči může kvést až do dubna. Kvetoucí brambořík nezapomeňte jednou za dva týdny přihnojit. Existují speciální hnojiva pro kvetoucí rostliny.

Brambořík
Autor: scom

Azalka
Nádhernými a barevnými květy se pyšní pokojové azalky. Aby jejich květy dlouho vydržely, je potřeba mít na paměti, že azalky jsou chladnomilné. Teplota, která azalkám nejvíc vyhovuje, se pohybuje mezi 10 – 15°C. Nejraději kvetou mezi dvojitými okny a libují si pod slabými paprsky zimního sluníčka. K nasazování poupat i kráse květů potřebují mít hlínu stále vlhkou, ale nepřemáčenou. Na přílišnou vláhu totiž reagují shazováním poupat i listů.

Azalka
Autor: scom

Autor: růž