Kalendář z perníku
Doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (na jeden kalendář):
na těsto:
200 g cukru krystal
balíček vanilkového cukru
lžičku skořice
špetku mletého hřebíčku
špetku mletého nového koření
špetku kardamomu
200 g mletých mandlí
50 g kandované pomerančové kůry
75 g kandované citronové kůry
nastrouhanou kůru z půlky citronu
250 g polohrubé mouky
4 vejce
zarovnanou lžičku prášku do pečiva
na zdobení:
200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce horké vody
100 g marcipánu
červené, zelené a žluté potravinářské barvivo
100 g kandovaných třešní
Postup:
1. Kandovanou pomerančovou a citronovou kůru dejte s trochou mouky do mlýnku na maso a najemno pomelte. Vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte v hluboké míse do pěny. Přidejte mleté mandle, mleté kandované ovoce, citronovou kůru a všechno koření. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte na vaječnou směs a vypracujte hladké těsto.
2. Těsto rozetřete do tvaru obdélníku do centimetrové tloušťky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 až 200 ºC asi 20 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
3. Citronovou šťávu, moučkový cukr a horkou vodu důkladně šlehejte pět až deset minut, dokud nevznikne hustá poleva. Tou naplňte mikrotenový sáček a růžek odstřihněte, aby vznikl malý otvor.
4. Na perníku vytvořte z polevy mřížku (na šířku pět okének na výšku sedm – podle obrázku) tak, aby uprostřed vzniklo jedno velké okénko. Malé čtverečky označte čísly od jedničky do třiadvacítky.
5. Marcipán rozválejte mezi dvěma fóliemi a vykrojte přiměřeně velký vánoční stromek i s hvězdou, aby se vešel právě do největšího okna. Na perník ho připevněte pomocí polevy. Zbytek polevy rozdělte do čtyř částí. Jednu obarvěte zeleným, druhou červeným, třetí žlutým potravinářským barvivem a poslední část nechte bílou. Stromeček ozdobte kandovanými třešněmi.
6. Marcipánový strom olemujte zelenou, okénka žlutou a pozadí bílou polevou. Do volného rohu nakreslete červenou polevou číslo 24 a olemujte ho bíle. Hotový adventní kalendář nechte zaschnout a uložte do vzduchotěsné nádoby.
TIP NA VIDEO: Připravte si také dokonalé vánoční perníčky.