Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vsaďte na udržitelnost! IKEA přichází s tipy, jak šetřit životní prostředí i peněženku

...
23. dubna 2021 | 06:00

V březnu spustila IKEA kampaň s názvem Pojďme spolu dát věcem nový účel. Tímto krokem dokazuje, že žít udržitelným způsobem může být hračka, šetří se tak životní prostředí, ale i peníze. Inspirujte se proto i vy praktickými nápady.

Nakupujte, ale s rozumem

Nejprve se rozhlédněte kolem sebe. Opravdu potřebujete tolik věcí? Novou lampu, nové židle, novou skříň? Nebylo by lepší dát nový život věcem, které už máte doma? Stačí k tomu jen trochu představivosti a úsilí a staré věci vám klidně mohou posloužit ještě několik let. „V IKEA jsme přesvědčeni o tom, že výrobky ani materiály by neměly být určeny k jednorázovému použití. Domníváme se, že abychom pomohli předejít plýtvání, věci musí být možné používat co nejdéle a opakovaně. Proto uvádíme na trh výrobky, které jsou flexibilní, modulární, vzájemně kompatibilní a opravitelné. Stále také zvyšujeme podíly recyklovaných nebo obnovitelných materiálů použitých v našich výrobcích,“ říká Šimona Fiala z týmu udržitelnosti IKEA Česká republika.

Součástky zdarma

Ztratili jste šroubek nebo se vám rozbila nějaká součástka z nábytku? Nemusíte ho hned vyhazovat a kupovat nový. IKEA v únoru spustila novou službu poskytující náhradní díly jako šroubky, závity, kování, hmoždinky a další montážní materiál zdarma. Stačí si na webu IKEA v průvodci montáží najít číslo chybějící součástky a objednat si ji online. Objednávka bude následně doručena na zvolenou adresu během několika dní. „Abychom umožnili zákazníkům používat nábytek IKEA co nejdéle, rozhodli jsme se dát k dispozici nejběžnější typy spojovacích dílů a nábytkového kování zcela zdarma, a to včetně poštovného. Zákazník si potřebné díly může objednat pomocí webového formuláře s doručením až domů,“ dodává Šimon Fiala.

Lepší materiály

Svými ekologickými výrobky, službami a programy chce IKEA zákazníkům pomoci snížit negativní vliv na životní prostředí. Od roku 2015 například sortiment osvětlení IKEA využívá pouze LED technologii a veškerá bavlna ve výrobcích IKEA pochází jen z udržitelných zdrojů. V současnosti 43 % výrobků ze sortimentu IKEA umožňuje zákazníkům žít zdravěji a šetrněji a podporuje je v tom, aby si mohli zvolit přesně to, co je lepší pro lidi, ale i pro planetu. Závazkem IKEA je nejpozději od roku 2030 využívat ve všech výrobcích pouze obnovitelné nebo recyklované materiály. V současné době už je v sortimentu IKEA 60 % takových výrobků.

Druhý život nábytku

Další skvělou službou, kterou IKEA nabízí, je Druhý život nábytku. Ta umožňuje zákazníkům prodat nepotřebný nábytek IKEA, který mají doma. Pokud i vy máte nějaký kousek, který už nevyužijete, stačí vyplnit formulář s potřebnými údaji, IKEA následně nábytek zhodnotí, po schválení jej doručíte na prodejnu, kde bude umístěn do koutku se zlevněným zbožím a bude tam čekat na nového majitele.

Stejně tak můžete poslat do dalšího kola i dětský nábytek. Pokud tedy vaše dítě vyrostlo z postýlky, ale stále je v dobrém stavu, můžete ji vrátit zpět do obchodního domu IKEA, aby dostala šanci na druhý život u někoho, komu ještě poslouží. Pro členy IKEA Family je nově spuštěna služba Stejně tak můžete poslat do dalšího kola i dětský nábytek. Pokud tedy vaše dítě vyrostlo z postýlky, ale stále je v dobrém stavu, můžete ji vrátit zpět do obchodního domu IKEA, aby dostala šanci na druhý život u někoho, komu ještě poslouží. Pro členy IKEA Family je nově spuštěna služba Garantovaný odkup dětského nábytku, která umožňuje vybrané výrobky ze sortimentu Dětská IKEA prodat zpět za předem garantovanou cenu.

Autor: Aneta Valešová