Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Udržitelnost: Trend, který je potřeba

...
6. dubna 2021 | 09:04

Téma udržitelnosti nabízí mnoho možností. Jedná se o malé změny, které mají pro společnost velký dopad. Stále ale nevíte, co si pod tímto pojmem pořadně představit? Vysvětlíme vám to!

Udržitelnost už dávno není žhavým tématem ekologických aktivistů. V dnešní době se tento pojem skloňuje čím dál tím více. Víte, o čem opravdu vlastně pojednává? Jde hlavně o to, abychom zodpovědně využívali zdroje, které máme a chránili tak planetu, na které žijeme. Na první dobrou vás nejspíš napadne například třídění odpadu. Ano, tato činnost se k udržitelnosti opravdu řadí, třídit plasty ale dnes už tak úplně nestačí.  Proto má udržitelnost velké slovo například v kosmetickém, oděvním či potravinářském průmyslu.

Udržitelný životní styl oslovuje čím dál tím více lidí - osvobodí nás od hromady věcí, které v životě vůbec nepotřebujeme, a zároveň nás naučí jednat zodpovědněji. Učí nás neplýtvat, šetřit a přemýšlet. Žijeme sice v době konzumu, opravdu ale k životu potřebujeme tolik věcí? Potřebujeme mít ve skříni hromadu oblečení? Ne. Objedeme se při nákupech bez mikrotenových sáčků? Samozřejmě. Jakmile udržitelnosti přijdete na kloub, zamilujete si ji. "Z průzkumů víme, že většina lidí Česku by chtěla žít udržitelněji, neplýtvat zbytečně, nevyhazovat tolik jídla a obecně snížit produkci odpadu. Vidí ale spoustu překážek. Ve snaze o zlepšení situace se cítí osamoceni, nevědí, co mají změnit, nebo prostě nechtějí obětovat své pohodlí. I malé změny, když se posčítají, přitom mohou mít ve výsledku značný dopad,” říká Šimon Fiala, specialista na udržitelnost z IKEA.

Láká vás udržitelný životný styl? Pusťte se do něj:

Recyklujte

Říkáte si, že třídění odpadu je v dnešní době už tak trochu samozřejmost? Byli byste překvapeni, kolik domácností tuto činnost ještě nezavedlo. Průměrná česká domácnost nejvíce spotřebuje plasty a papír. Při třídění se proto zaměřte na tyto druhy odpadu. A proč vlastně recyklovat? Tříděním odpadu významně šetříme přírodu, vytřídění odpad je navíc možné dále využít a ušetřit tak primární suroviny jako je uhlí, dřevo nebo ropa a tím, že odpad vytřídíte, neskončí na skládce či ve spalovnách. To je hned několik důvodů, proč si přestat myslet, že je třídění naprostá zbytečnost.

Zbavujte se

Rozhlédněte se kolem sebe. Opravdu potřebuje k životu tolik věcí? Jen si vzpomeňte, na kolik zbytečností jste během jarního úklidu natrefili. Pokud se vám doma hromadí věci, které použijete méně než jednou za rok, zbavte se jich. Věnujte je, prodejte je, ale zbytečně je doma neshromažďujte. V životě si udržujte jen takové věci, které opravdu milujete a využíváte je. Jakmile se všech těch zbytečností zbavíte, uleví se nejenom vašim bytům, komorám nebo přeplněným garážím, ale hlavně vaší duši. A toho místa najednou!

Nakupujte, ale s rozmyslem

Uznáváme, občas je těžké nenechat se zlákat výhodnými nabídkami. Ale ruku na srdce – opravdu potřebujete koupit každou věc, která je zrovna ve slevě? Při nákupech se nezaměřujte na kvantitu, ale dejte přednost kvalitě. Vybírejte takové kousky, které vám vydrží dlouhá léta a o kterých i za pár měsíců či let budete moct říct: tohle byla opravdu dobrá koupě. S rozumem nakupujte také potraviny. Opravdu není nutné pokaždé odcházet z obchodu s přeplněným nákupním košíkem. Nakupujte pouze tolik, kolik opravdu spotřebujete. Jedině tak zamezíte následnému vyhazování a plýtvání potravinami.

Autor: Aneta Valešová