Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Téma udržitelnosti hýbe světem. Víte, jak se chovat k planetě zodpovědněji?

...
14. dubna 2021 | 08:00

Slovo udržitelnost se ve společnosti skloňuje čím dál více. Tímto tématem se nezabývají pouze jednotlivé domácnosti, ale velký důraz na udržitelnost kladou také kosmetické, oděvní či potravinářské firmy. Chovat se k planetě zodpovědněji je zkrátka trendy. Víte, jak udržitelnost správně uchopit? Poradíme vám!

Udržitelná móda

Móda je pro většinu z nás zábava. Nákupem skvěle padnoucího kousku si často zvyšujeme sebevědomí a zlepšujeme náladu. Přesto skoro každé ráno stojíme před přeplněnou skříní a nevíme, co na sebe. „Řešením“ je pak nálet do obchodů, kdy bezmyšlenkovitě kupujeme další kousky oblečení, které jsou zrovna ve slevě nebo podléhají posledním trendům, ale ve skutečnosti je vlastně vůbec nepotřebujeme. Tahle halenka stojí přece jen dvě stovky, to tady nemůžu nechat, napadne většinu z nás. A to je přesně ta chyba. Módní průmysl patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí. Ročně se vyprodukuje přes 150 miliard kusů oděvů a další miliardy vyřazených kousků pak končí ve spalovnách nebo na skládkách.

Co s tím? Zaměřte se na to, co kupujete a pečlivě vybírejte. Vytvořte si minimalistický šatník, který bude obsahovat kvalitnější kousky, které lehce zkombinujete a hlavně, které vydrží. Nepotřebujete přece dvacet podobných triček a deset různých džínů. Kvalita je opravdu více než kvantita. Dalším řešením je nakupování v second handech, ve kterých často najdete opravdové poklady za pár korun. Oblečení vynosíte a můžete ho poslat zase dál. A pokud patříte mezi ty zručnější, můžete si své staré oblečení přešít a vdechnout mu tak nový život. Na internetu najdete spoustu návodů, jak si ze starých kousků vytvořit nové. Najednou budete mít skříň plnou „nového“ oblečení a ještě se něčemu přiučíte. Pokud přece jenom zatoužíte po novém kousku, vybírejte takové, které se pyšní přívlastkem sustainable, eco-friendly či recycled. Jedná se módu, která vzniká v souladu s ekonomickými, sociálními a ekologickými principy udržitelnosti, je vyrobena způsobem, který neznečišťuje životní prostředí a je například vyrobena z již použitého materiálu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený NILA (@nilastore_official)

Udržitelná krása

Společnost dnes prahne po tom, abych kosmetika, kterou používá, byla „čistá“. Tedy taková, aby kvůli ní netrpěla zvířata ani příroda. Udržitelností se proto čím dál více zabývají také kosmetické firmy, které se hlásí k odpovědnějšímu přístupu ke kráse. Některé značky se proto snaží co nejvíce spojit s přírodou a tomu přizpůsobují výrobu svých produktů. Jedná se tak o šetrné získávání surovin, způsob testování produktů, výrobu obalů… Právě obaly tvoří sedmdesát procent odpadu z kosmetického průmyslu. Složení a recyklovatelnost obalů má velký vliv na rozhodování zákazníků, a proto se firmy snaží těmto požadavkům vyhovět. Dnes se tak kosmetické značky zaměřují na to, aby jejich obaly byly recyklovatelné, a některé z nich nabízí možnost obaly vrátit a následně jim dávají druhý život. „Uvědomujeme si, že čerpání zdrojů významně překračuje limity naší planety a věříme, že je nezbytné myslet v cyklech a ve smyčkách. Jak konkrétně? Usilovně pracujeme na tom, abychom opětovně využívali recyklované materiály, ale také se zaměřujeme na inovativní řešení. Povedou k tomu, abychom se vyhnuli plastům, omezili je, znovu použili a recyklovali. Zaměřujeme se při tom i na obsah, na přísady a textury,“ říká PR manažerka kosmetické značky Nivea pro Českou republiku Romana Šonková.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený NIVEA CZ/SK (@nivea_czsk)

Zelená domácnost

Více eko můžete přemýšlet i co se domácnosti týče. Máte pocit, že vás to bude stát více peněz? Naopak, dokonce ušetříte! Jak na to? Například v supermarketu kupujte jen to, co je bez obalu a na ovoce, zeleninu či pečivo si noste vlastní plátěné pytlíky. Pokud přece jenom koupíte balené potraviny, zaměřte se na to, aby byly obaly vratné. Při nakupování nepodléhejte slevovým akcím a zaměřte se na, to opravdu potřebujete. Nejenom, že se vyhnete vyhazování prošlých potravin, navíc ještě ušetříte peníze.

Pokud se vydáte do svého oblíbeného podniku na oběd nebo pro kafe, noste si vlastní dózy či láhve na pití. Ročně se u nás spotřebuje přes 350 milionů jednorázových kelímků na nápoje. To už je opravdu velký důvod, proč planetě trochu ulevit a nechat si kafe nalít do svého oblíbeného termohrnku. Stejně tak si pořiďte nějakou hezkou láhev na vodu, ze které bude radost pít. Můžete ji nosit s sebou do práce, na výlety, na trénink, ale pít z ní můžete také doma. Počet zakoupených balených vod se tak sníží na minimum.

Recyklujte! To je asi jedna z nejzákladnějších zodpovědností. Průměrná česká domácnost nejvíce produkuje papír a plasty, a proto dbejte na tyto dva druhy odpadů. Pořiďte si domů koše, do kterých budete třídit. Vás to bude stát pár sekund a dopad na planetu bude obrovský.

Jde to i s nábytkem

Téma udržitelnosti proniká také do světa nábytku. Firma IKEA přišla například se službou Druhý život nábytku, která umožňuje zákazníkům prodat nepotřebný nábytek IKEA. Pokud máte doma nevyužitý stůl nebo křeslo, stačí vyplnit formulář s potřebnými údaji, IKEA následně nábytek zhodnotí, po schválení jej doručíte na prodejnu, kde bude umístěn do koutku se zlevněným zbožím a bude čekat na nového majitele. IKEA zároveň nabízí řadu produktů a řešení, díky kterým může planetu šetřit každý a zároveň nemusí slevit ze svých nároků na pohodlí. Ať už se jedná o LED žárovky, dobíjecí baterie nebo o výrobky z obnovitelných materiálů. Závazkem IKEA je nejpozději od roku 2030 využívat ve všech výrobcích pouze obnovitelné nebo recyklované materiály. V současné době už je v sortimentu IKEA 60 % takových výrobků. „V IKEA jsme přesvědčeni o tom, že výrobky ani materiály by neměly být určeny k jednorázovému použití. Proto uvádíme na trh výrobky, které jsou flexibilní, modulární, vzájemně kompatibilní a opravitelné,“ vysvětluje Šimon Fiala, Sustainability Business Partner Ikea Česká republika.

Při zařizování interiéru se zaměřte hlavně na materiály. Volte takové, jejichž pěstování a výroba jsou méně náročné a jsou recyklovatelné. Jedině tak neskončí poházené někde na skládce, kde se budou rozkládat několik desítek let. Za udržitelný materiál na výrobu nábytku se považuje zejména dřevo. Jedná se obnovitelný zdroj, který je získat také lokálně a dá se recyklovat. Volba materiálu je však jeden z mnoha kroků. Pokud chcete být opravdu pečliví, zaměřte se na to, jak cesta vašeho nábytku začíná a jak končí. Mělo by se jednat o postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí a během kterých vzniká co nejméně odpadu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený IKEA_cesko (@ikea_cesko)

Autor: Aneta Valešová