Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nakupujte s rozvahou: 12 tipů pro chytré utrácení

Choďte nakupovat radši sama, kamarádka by vám mohla špatně poradit.
30. března 2012 | 06:18

Každá máme doma alespoň jeden kousek oblečení, o kterém ani nevíme. Je zastrčený hluboko ve skříni a světlo světa nespatřil hodně dlouho. Možná nikdy. Ale proč zbytečně utrácíme za boty, co nikdy nevezmeme na nohu? Jaké chyby opakujeme zas a znovu, jen co vejdeme do nákupního centra? S našimi 12 tipy na chytré utrácení už nebudete po nákupech nikdy litovat!

1. Vždycky nakupujte sama

Od kamarádky nečekejte, že vás objektivně zhodnotí. Buď bude patřit mezi ty netrpělivé a odkývne vám všechno, jen aby to už měla za sebou, nebo vás naopak zatáhne do nesmyslného utrácení za věci, které vám budou „určitě“ slušet. Její peníze to přece nejsou. Dejte hlavně na svůj pocit. Také nezapomeňte na seznam. Ano, i při nákupu oblečení se může hodit. Dále si vymezte rozpočet pro daný nákup, a ten za žádných okolností nepřekračujte.

2. Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte (se správnými botami)

O zkoušení, zkreslujících zrcadlech a lichotivých světlech v kabinkách toho bylo napsáno mraky. Nebojte se vyjít z kabinky, udělat pár kroků i dřepů. Musíte si cítit dobře. Když něco nesedí? Pryč s tím.

Pokud potřebujete nový kalhotový kostým do práce, nezkoušejte ho s teniskami na noze. Nechcete se snad kolegům vymlouvat, že čekat „velkou vodu“ je nový módní trend, protože jste si dnes vzala boty na podpatku.

3. Nekupujte, co už jednou máte

Přišly výprodeje a vy na ně plánujete zavítat? Věnujte pár minut prohledáním útrob skříní, abyste znovu nekupovala věci, které už vám doma leží. Tato soukromá inventura vám pak pomůže vypracovat seznam, aby výplata nezmizela v prvním butiku.

4. Kupujte věci pro svoje nynější „já“

Držíte právě dietu? Plánujete začít sportovat? Jestliže jste se zamilovala do saka za výlohou ve vaší ulici a hodláte za něj dát dva tisíce, nekupujte si o dvě velikosti menší s tím, že ho jednou určitě zapnete. Není jisté, že vám pak padne v ramenou či přes prsa. A pokud budete ve formování postavy úspěšná, určitě poznáte ten hřejivý pocit při obnovování šatníku, kdy vás hned druhý den bude okolí obdivovat.

5. Držte se svého stylu

Pokud máte raději sportovní módu a do divadla jdete maximálně jednou za rok, nepotřebujete čtyři nové halenky. Ať vám sluší sebevíc, nakonec se stejně vrátíte k oblíbenému tričku.

6. Představte si situaci pro váš nový kousek

Neprocházíte se denně po červeném koberci? V ruce držíte lístky jen na hasičský ples? Pak tedy nemusíte utrácet tisíce za večerní toaletu.  Stejně tak si nekupujte letní šatičky s vyzývavým výstřihem do práce v případě, že vám to nepovoluje firemní dresscode.

7. Věnujte pozornost cedulkám

Přemrštěná cena ne vždy znamená kvalitu. Věnujte větší pozornost cedulkám s informacemi o materiálu. Zároveň se zamyslete nad údržbou. Suché čištění, časté žehlení, nebo praní v ruce asi nepovažujete za nejzábavnější činnost dne.

8. Myslete na věci doma

Budete moci nový kousek zkombinovat s těmi starými, nebo si zároveň musíte koupit i nové kalhoty, svetr, vestu? V druhém případě by se nové oblečení dost prodražilo, a  jestli neuvažujete o kompletní změně vizáže,  nechte ho viset na stojanu. Nechytejte se záměrně jen cedulek se slevou. Pamatujte, že je to jen reklamní tah.

9. Nevyhledávejte jen poslední trendy

Být vždy módně oblečená, neznamená nutně být trendy od hlavy až k patě. Vsaďte na klasiku, která se vrací znovu a znovu. Vychytávat každý módní výstřelek se může navíc pekelně prodražit a často pak jejich kombinace dopadá až nevkusně.

10. Poškozené nebrat

Má naprosto úchvatné sako utržený knoflík? Žádejte slevu. Pokud vám jí obchod neposkytne v dostatečné výši, neberte ho. Zároveň si pravdivě odpovězte, donutíte se někdy poškozené oblečení opravit? Nejste-li domácí švadlenka, požádejte rovnou o opravu butik. Pokud odmítají s tím, že už máte přece slevu, znovu nebrat.

11. Vyspěte se na to

Plánujete-li investovat do dražších kousků, běžte do obchodu a oblečení si vyzkoušejte. Padne? Dobře, běžte domů a vyspěte se na to. Uvidíte, jestli budete ráno stejně nadšená. Nebojte se požádat prodavačky, aby vám zboží do druhého dne schovaly. Pokud nechtějí? Nenechte se zlákat a odejděte. Určitě si vyberete jinde, kde vám zboží přes noc uloží.

12. Zbavte se nepoužívaného oblečení

Abyste mohly koupit nové padnoucí outfity, potřebujete přece místo ve skříni. Vyhoďte ven všechny věci, které jste nenosila déle jak dva roky. Nejspíš je už nikdy neoblečete. Dejte je třeba do Armády spásy nebo je prodejte na internetu. Někomu jinému udělá vaše neobnošené oblečení radost.

Autor: mivrk, lena