Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Perly: Nosí se na pohřby i plesy. Co symbolizují a jaké hodnoty dosahují? Budete překvapeni!

Video se připravuje ...
Perly jako univerzální šperk: Noste je jako Kate
VIDEO: Videoredakce ženských webů, foto Profimedia
19. října 2023 | 06:00

Perly jsou jedny z mála šperků, které unosí všechny ženy bez ohledu na věk, a to při jakékoliv příležitosti. Není tak divu, že se staly univerzálními doplňky členek královské rodiny. Zpodobňují šperkařský odkaz královny Alžběty II., v jejích šlépějích kráčí i princezna Kate. Avšak ne vždy ji zdobí šperky s historickým přesahem a obrovskou hodnotou. Leckdy je totiž vymění za obstojnou bižuterii. V jakých případech vsadit na levnější variantu, proč je můžeme vynést i ve smuteční dny a jakou hodnotu dosahují mořské perly vytažené ze dna slaných vod? To a více nám prozradil Martin Cinolter, známý český starožitník a odborník na drahé kameny a šperky.

Jedinečný šperk pro každou příležitost

Malé perly s diamanty v podobě decentních pecek v kombinaci s trojřadým náhrdelníkem i broží, jež dekorovala výrazný kostýmek či šaty. Toto ikonické šperkařské trio charakterizovalo již zesnulou anglickou panovnici – královnu Alžbětu II. Kate s tímto jedinečným šperkem pokračuje v jejích šlépějích, perlami dokonce uctila památku nejen samotné královny, ale i prince Philipa. S pravidelností je tak vynáší nejen na společenská setkání, plesy, červené koberce, ale i na smuteční obřady. Symbolizují totiž slzy, což nám potvrdil i Martin Cinolter. „Říká se, že jsou to slzy bohů nebo že je to spadlá ranní rosa. Perly se dávaly mrtvým třeba do úst, aby jim svítily na cestu, protože symbolizovaly noční slunce, respektive měsíc. Taktéž symbolizují ženskou krásu i eleganci, takže mají mnoho významů, mnoho legend a hodně symboliky,“ nechal se slyšet známý starožitník.

Pro všechny ženy bez omezení. Avšak i výjimka potvrzuje pravidlo

Perly jsou tak vhodné při jakékoliv příležitosti, nosit je může každá žena bez ohledu na věk. Avšak přece jen jedno omezení se na nošení perel vztahuje. „Myslím, že právě perly jsou natolik univerzální, že jsou pro ženu každého věku. Samozřejmě když pomineme děti nebo dětský šperk, tak tam ty perly by měly být spíš říční, menší,“ objasnil nám odborník na drahé kameny a šperky.

Šperky, které se musí nosit, ale s obezřetností

Jak nám Martin Cinolter vysvětlil, perlám je nejlépe ve společnosti své nositelky. Stejně tak jako opály totiž potřebují lidskou vlhkost. Kdybychom nechaly perlu v nějakém suchém prostředí či na slunci, mohlo by dojít k popraskání a následnému odlupování, protože obsahují určité vrstvy. Avšak i při jejich nošení by se na ně měl brát velký zřetel. Nejsou totiž odolné proti oděru, a tak jsou v tomto směru zvlášť náchylné prstýnky či náramky s perlami.

Nejsou perly jako perly

Perly se člení do několika kategorií. Jistý druh si může dovolit i ekonomicky slabší skupina, ty pravé, lovené v moři však dosahují ve svých cenách astronomických částek. „Dříve se perly lovily pouze v moři nebo se dělaly imitace perel pro tu méně movitou skupinu lidí, kterých bylo vždycky více, takže dříve perly byly skutečně jenom záležitostí té nejvyšší společenské vrstvy a byly vždycky velmi, velmi drahé. Mám dojem, že dokonce pan Cartier vyměnil dvouřadý perlový náhrdelník za dům na Manhattanu na 5. avenue. Tuším, že náhrdelník Marie Antoinetty se prodal za 700 000 liber,“ doplnil nám Martin Cinolter.

Jedinečné šperky pro slavnostní příležitosti vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na nákupní tipy i inpiraci podle královské rodiny se podívejte v naší fotogalerii. 

Jaké perly jsou finančně dostupné, kde se masivně pěstují a v čem všem vedle šperků je můžeme nalézt? To a mnohem více se dozvíte v úvodním videu!

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová