Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letní módní zachránci: Které šaty vám ulehčí tropické dny?

Video se připravuje ...
Nejlepší šaty do největších veder: Len, nebo bavlna? Ramínka, nebo rukávy? Návrhářka poradí
VIDEO: Videoredakce ženských webů
24. července 2023 | 06:00

Šaty na ramínka, nebo s rukávem? Ze lnu, z bavlny? Které šaty jsou vlastně tou nejlepší volbou do parných letních dní, abychom se v nich cítily navýsost příjemně a aby dýchaly s námi? Na to jsme se zeptaly renomované české designérky Elišky Tomkové, která nám rozklíčovala naše dilemata.

V tropických dnech automaticky saháme po vzdušných materiálech, které na nás nebudou urputně přiléhat. Které nám ale navíc poskytnou chladicí úlevu? Česká návrhářka Eliška Tomková tvořící pod značkou Elisha nedá dopustit na exkluzivní hedvábí. „Je to skvělý materiál. V létě nás ochladí, v zimě zahřeje, vypadá navíc luxusně a krásně,“ nechala se slyšet.

Len, nebo bavlna?

S létem je však neodmyslitelně spjat len, který je neobyčejně příjemnou záležitostí. Avšak disponuje prohřeškem, kvůli kterému rozděluje společnost na dva tábory – na ty, kteří ho milují, a naopak ty, které ho nesnáší. Na vině je totiž jeho enormní mačkavost. Na druhou stranu ale poskytuje chladicí efekt, obstojně odvádí vlhkost a nepohlcuje prach, a tak není zapotřebí oblečení ze lnu často prát. Jak se k tomuto ikonickému letnímu materiálu staví sama designérka?

„Přiznám se, že jsem ho dlouho vůbec v šatníku neměla. Nyní mám jedny lněné šaty, které mi sluší. Vždycky mě každý pochválí a já se cítím dobře. Ale dlouho kolem nich chodím a říkám si: Mám si je vzít? Nemám si je vzít? Protože len obecně ke mně moc nejde,“ sdělila nám svůj postoj ke lnu česká designérka a následně objasnila, že více koresponduje s hladší strukturou materiálů, jako jsou ono hedvábí či bavlna, která se navíc v no iron úpravě lépe žehlí a udržuje.

Vlna: Zimní, či letní materiál?

Eliška Tomková doporučuje v letní sezoně ale i vlnu, kterou máme spíše spjatu se zimou. „V létě ráda nosím vlněné kalhoty z úplně tenoučké oblekové vlny a jsou velmi příjemné, chladivé, vzdušné. Ale i vlněný kabátek, protože ne vždycky jsou třicítky, tak ten vlněný kabátek přehodíte přes ramena a krásně vás díky termoregulaci zahřeje,“ dodává designérka.

Letní šaty za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

A které střihy jsou vhodnou volbou do tropických teplot? Na to se podívejte v úvodním videu!

Autor: Žaneta Podlahová