Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kabelky, které obstály ve zkoušce času: Tohle jsou absolutní vítězky!

24. února 2021 | 06:00

Za poslední dobu jsme se staly iniciátorkami a zároveň svědkyněmi posunu v nákupním smýšlení, jenž značně ovlivnil módní průmysl. Důraz kladený na dlouhověkost nám vytváří kapsulový šatník, který nás nikdy nenechá ve štychu. Je jako puzzle, jednotlivé kousky do sebe zapadají a utváří dokonalý obraz. Není však jen o oblečení, nýbrž i o doplňcích. A dnešnímu hledáčku se podrobí ty ryze ženské dominanty, chtíče a slabosti. Ano, přesně tak, kabelky!

Stavebními kameny outfitů jsou už dávno trenčkoty, kvalitní džíny, oversized saka, košile či tenisky bělostné barvy nebo kožené sukně utvářející slibnou jarní výbavu. Podobný přístup však postupně přenášíme i na doplňky – boty a především kabelky nevyjímaje. A pokud stále tápete, která kabelka obstála ve zkoušce času a zpečeťuje vrchol elegance za doprovodu praktičnosti, nechte se inspirovat ikonickými modely, které se vepsaly do historie. Ne nadarmo se říká, že kabelka je lepší investice než nový vůz, avšak tuto tezi berte s rezervou. Nutně nemusíte šetřit desetitisíce na originální doplněk, pokud to vaše peněženka nedovoluje. Poukazujeme spíše na nestárnoucí tvary těchto ženských atributů, které nikdy nevyjdou z módního pole působení.

Kde pořídíte slibné kopie původních modelů, které netratí na svém půvabu? Podívejte se na ten nejlepší výběr do naší fotogalerie!

Která kráska od nás získala jedničku a které další se zařadily do žebříčku tří nejlepších?

První kabelka přes rameno a úcta k módním velikánům

Chanel 2.55, nejslavnější kabelka všech dob. Mistrovský kousek, který vznikl pod rukama Coco Chanel v únoru roku 1955 (její název je odvozen od měsíce a roku jejího uvedení). Z jejího vzoru vycházel i Karl Lagerfeld s typem Chanel Flap Bag. Svým typicky prošívaným designem zaujímá jedinečnou pozici praktického doplňku k ležérnímu dennímu stylu do práce, ale zpodobňuje i klenot, tečku za večerním lookem. Inovace pohyblivého elegantního řetízku pak umožňuje nošení přes rameno, můžete ji však nosit i v ruce. Velmi obdobným modelem je pak Shoulder Bag od značky Gucci. Koresponduje s italským luxusem. Značným odlišením je jiný vytlačený vzorek jejího reliéfu.

Okouzlující Jackie

Gucci Jackie Hobo, kabelka střední velikosti přes rameno, dostala pojmenování podle půvabné první dámy Jackie Kennedy a plně odráží její noblesu a eleganci. Byla představena už v 50. letech 20. století pod názvem Constance, ale název podle první dámy se zrodil až v roce 1961. Do tvaru hobo, který představuje půlměsíc, se nyní bezmezně zamilovaly světové influencerky a jsou to teď i další značky, jako jsou Prada se svou kabelkou Cleo či Celine s kráskou Ava, které drží prst na tepu doby.

Kabelka, která si osedlala módní svět

A to doslova. Dior Saddle Bag debutovala v roce 1999 pod vedením britského návrháře Johna Galliana a svým atypickým tvarem neustále láká nespočet žen. Hrdě ji nosila i Sarah Jessica Parker coby ikonická Carrie Bradshaw v seriálu Sex ve městě. Tomuto kultovnímu kousku pak dala nový život v roce 2018 Maria Grazia Chiuri, současná kreativní ředitelka značky Dior, a uvedla ji znovu do popředí zájmu.

Jaké další ikonické kousky ze světa módy ovlivnily společnost? Na to se podívejte ve videu!

Autor: Žaneta Podlahová