Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Volání divočiny: safari styl si zamilujete! Co teď seženete v obchodech?

30. července 2020 | 06:00

Hřejivé tóny africké savany se dostaly i letos do obchodních regálů, ve vší noblese a komfortnosti. Není divu, že je rok co rok představují světoví návrháři na týdnech módy. Jak vypadají letošní africké trendy a co si můžete pořídit?

Nalaďte se na vlnu afrického dobrodružství a vpusťte do svého šatníku neutrální a zemitou paletu barev. Jaké kousky byste měla ulovit, které z nich vám vytvoří pohodlný, nadčasový a neotřelý vzhled safari stylu? Pojďme se společně inspirovat od těch nejlepších módních velikánů, kteří určují současný letní módní diktát.

Módní návrháři jsou vždy o (k)rok napřed. Minulý rok v září na milánském týdnu módy oslavovala věhlasná značka Dolce&Gabbana již zmíněný safari styl v pojetí sicilské džungle. Safarskému stylu vévodily košilové šaty krátkého střihu s výraznými kapsami a dominantními knoflíky za doprovodu minimalistického látkového opasku s výraznou sponou. Výraznou součástí kolekce byly béžové kalhoty s vysokým pasem paperbag ve stylu cargo. Tento styl kalhot můžete znát jako staré dobré kapsáče, ale nyní povýšily na jinou módní úroveň. Disponují zúženými nohavicemi a velkými kapsami, které nutně nemusí být přímo po stranách. Looky byly doplněny o hedvábné vlasové šátky a monumentální zlaté doplňky v podobě řetízků. Nechyběl ani zvířecí vzor leoparda, zebry nebo žirafy.

I značka Fendi zabředla do safari stylu, ten je u ní v porovnání s Dolce&Gabbana barevně výraznější – v čele s pískovou barvou. Taktéž kolekci vévodily výrazné sklady v pase na paperbag kalhotách. Velkým překvapením pak byl libanonský návrhář Elie Saab, který představil v Paříži letní kolekci v africkém tónu. Pojal ji po svém. Charakteristickým prvkem byly taftové šaty košilového střihu s vysokým rozparkem. Disponovaly jednoduchým vzdušným střihem doplněným o okázalou perforaci připomínající krajku. Došlo ale i na saténové šaty hodné romantické večeře v meruňkové či červené barvě doplněné o zlaté okovy na rukou či krku.  

Pokud chcete docílit neotřelého vzhledu, vsaďte na:

#1 Overal s krátkými rukávy s ohrnutím a fazonovým límečkem, který díky svému výstřihu do V opticky prodlouží postavu. Styl dodá looku neotřelý pánský vzhled. Můžete zvolit i variantu dlouhého střihu bez rukávů, s hlubokými kapsami a výrazným páskem z přírodního materiálu.

#2 Pohodlné kalhoty s širokými nohavicemi doplňte upnutým crop topem nebo krátkou košilí. Nebojte, vzhledem k vysokému pasu kalhot si budou tuto kombinaci moct dovolit i baculky či dámy, které nerady ukazují bříško.

#3 Vysoký pas také zvolte u bermud či chino šortek, což jsou původem pánské kraťasy, které jsme s potěšením integrovaly do dámského šatníku.

#4 Košilové šaty jsou základem safari stylu. Pokud chcete, aby patřily do vašeho šatníku, zvolte ty ze lnu. Ochrání vás před žhavými slunečními paprsky a na rozdíl od bavlny vám vydrží o mnoho déle vzhledem k pevnější struktuře materiálu. Efektivní africký styl vytvoříte i s maxi šaty se zvířecím vzorem.

#5 Pokud jste nadšenou sukňovou královnou, zvolte khaki denim s bočními kapsami či látkovou pouzdrovou sukni velbloudí barvy. Punc divoké přírody jí dodá látkový nastavitelný pásek.

Další inspiraci naleznete v naší fotogalerii!

Autor: Žaneta Podlahová