Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přehledně: 4 druhy letošních šortek. Víme, kde najdete ty nejstylovější!

20. května 2020 | 06:00

Teploty jdou konečně nahoru a my můžeme bez obav začít ukazovat naše krásné nohy. V jakých šortkách vyniknou nejvíce? Připravily jsme pro vás přehled těch, ve kterých letos zabodujete!

Chino šortky pánského stylu

Chinos, neboli chino pants, byly původem pánské uniformní kalhoty americké armády v době španělsko-americké války. Název byl odvozen od bavlněného materiálu pocházejícího z Číny. Bavlna jakožto jemný materiál byla použita na celou jejich výrobu vzhledem k teplému klimatu. Byly charakteristické svou armádní khaki barvou. Jejich vývoj za zhruba 120 let prošel změnou a jejich délka se zkrátila. Naleznete je tedy jak v kalhotové, tak šortkové verzi. Jejich původní charakter se ale v základu zachoval. Disponují dvěma předními vnitřními kapsami a dvěma zadními výpustkovými. Poutka na opasek a délka do poloviny stehen jsou pak dalšími důležitými atributy. Ačkoliv se jedná o neformální oděv, je velmi decentní a elegantní.

Podívejte se na fotogalerii, kde najdete aktuální trendy z e-shopů!

Naleznete je především v zemitých barvách, jako jsou černá, hnědá, béžová, ale také v nenucené a příjemné paletě barev, jako jsou odstíny modré a zelené. Ideální volbou k těmto kalhotám budou kvalitní bavlněná či lněná košile s rozepnutými knoflíčky do výstřihu V a ohrnutými rukávy nebo věhlasné polo tričko, které se opět dostává do kurzu. Vhodným obutím budou plátěné tenisky, kožené mokasíny či mules přírodního materiálu – neboli nazouváky. Neformální business look, ve kterém se budete cítit více než komfortně...

Vysoké kraťasy paperbag waist

Označení paperbag waist shorts uvidíte mnohdy i zkráceně jako paperbag shorts. Ale jaký typ šortek se pod tímto názvem ukrývá? Díky širokým nohavicím se jedná o velmi pohodlné šortky s vysokým pasem, který má většinou snímatelný pásek vně poutek. A tak lze tyto kraťasy vždy lehce upravit a přizpůsobit detail opasku celkovému looku. Postranní kapsy jsou vnitřní, avšak zadní jsou falešné, někdy se neobjevují vůbec. Široké sklady v pase jsou to, oč tu běží, jsou tou hlavní dominantou, která je odlišuje od ostatních šortek. Tento prvek vytváří dojem nenucené elegance zvýrazňující ženskou siluetu. Délka je většinou stejná jako u chinos, tudíž do poloviny stehen, ale vídáme i delší, které se dají přirovnat k bermudám. Jelikož jsou svým střihem výrazné, zvolte k nim minimalističtější top. Vhodnou kombinací budou saténové volné tílko s krajkou na špagetových ramínkách, košile či basic tričko, pokud volíte ty z jemného materiálu elegantního vzhledu. Pokud jste ale sáhla po denim variantě s ne tak výraznými sklady, můžete si dovolit i tričko s animovanou trendy postavičkou.

Zámořské bermudy

Bermudy se sice staly národním oděvem bermudských byznysmenů – tvoří jejich každodenní outfit – přitom ale nevznikly na tomto zámořském území Spojeného království v Atlantiku. Jejich historie začala v koloniálních dobách britského námořnictva Royal Navy. Britští vojáci se totiž najednou ocitli v tropických oblastech, proto si zkrátili kalhoty do přibližné délky 3 palce nad kolena (7,5 cm). V současné době jsou tyto uniformní krátké kalhoty součástí oblečení námořnictva, ale i některých policistů. Jejich nynější délka se tou původní inspirovala, ale ponejvíc uvidíme o něco delší, pod kolena nebo těsně nad ně. Jsou to velmi variabilní dlouhé šortky, které jsou trendy v denimovém materiálu, ale také kůži, a mohou tvořit ucelený kostým spolu s oversized sakem. Pokud vaše volba padla na kostýmek s bermudami, obujte k němu sandálky na podpatku s páskem kolem kotníku. K denimovým kraťasům zvolte tenisky nebo ploché sandálky, ke kožené variantě pak mules, mokasíny, ale efektní budou i kotníkové tenisky či sandálky s vysokým zavazováním.

Denimové mom fit

Místo mom fit shorts jste zajisté slyšela výraz mom jeans. Móda devadesátých let se dostává opět do kurzu a tato retrospektiva působí, že se retro oblečením hemží současná městská džungle. Rovný, lehce široký střih kalhot do pasu s oblibou nosila i módní ikona princezna Diana. Typická světlá riflovina se nosí i dodnes na šortkách, avšak trendy variantou je tmavý či velmi sepraný denim. Jejich mírně rozšířené nohavičky vám dodají maximální pohodlí. Jsou to kraťasy, u kterých se nemusíte omezovat ve volbě doprovodných topů či bot. Můžete zvolit jak romantické, tak sportovní modely a nikdy nešlápnete vedle, protože jsou tyto šortky základním oděvem šatníku.

Aktuální přehled stylových kraťasů naleznete ve fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová