Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České pin-upky se ničeho nebojí! Nevadí kila navíc ani věk, jsou prostě nádherné

15. ledna 2020 | 15:00

České pin-upky sdružují dvě skupiny a jeden bazar na Facebooku, kde si vyměňují své modely. Během roku se koná několik srazů i Miss pin-up. Ten největší uspořádala Jana Rajtmajerová (33) z Prahy.

Barevné šaty s různými vzory a velkými kolovými sukněmi, šátky ve vlasech, červená pusa i výrazné oční linky. To je pin-up styl, který vznikl ve Spojených státech v 50. letech minulého století. Ač je lehce koketní, nepojí se s odhalováním a sluší prakticky každé ženě – mladým, starším, štíhlým i baculkám. Pin-up styl oblékání zvýrazní přesně ty křivky, které má, a schová nedostatky.

„Pro syna jsem princezna“

Menší srazy se pořádají po celé České republice, ale já chtěla něco většího. Postupně mě napadlo tomu dodat šmrnc, takže přišel nápad s živou hudbou, fotografem, tancem a promenádou. Mělo by se pořádat více akcí, které oslavují ženskou krásu, půvab a ženskost jako takovou, která se pomalu vytrácí. Troufám si říci, že se první ročník pin-up srazu opravdu povedl. Všichni účinkující a hosté byli ohromující,“ zhodnotila hlavní organizátorka.

Na srazu se dámy mohly nechat nalíčit i učesat ve stylu pin-up. Nechyběly ani živá hudba, párty a promenáda v oblíbených modelech, které byly vyšperkované do posledního detailu.

Autor: 

Pin-up styl oblékání propadla před pěti lety, když byla těhotná. Na své první šaty si tedy musela pár měsíců počkat. Doma ji obdivují tři muži – partner a dva synové (1,5 a 4,5).

Přítelovi se většina mých oblečků líbí, jen pokaždé říká: To máš zase něco nového? Na což mu odpovím: To už mám dlouho. Starší syn mi říká, že jsem jako princezna, což je ta nejkrásnější lichotka, kterou jako máma mohu dostat. Od nejmladšího syna občas utíkám, když si beru nějaký spešl kousek, protože má neustále opatlané ručičky. Vždy mu říkám: Miluji tě, ale nepřibližuj se,“ vtipkuje Jana Rajtmajerová.

Změna šatníku ji vyšla skoro na padesát tisíc

Poměrně čerstvou pin-upkou je Martina Nedvědová z Liberce. „Od jara, kdy jsem tomuto stylu propadla, jsem vyměnila kompletně šatník. Nedávno jsem to přibližně počítala a zatím se pohybuji mezi čtyřiceti a padesáti tisíci. Ale to samozřejmě není konec, mám hodně šatů vhodných spíš na léto, teď potřebuji něco trochu teplejšího, kabáty už jsem nějaké sehnala, ale chci šaty s rukávy,“ popsala shopaholička.

Autor: 

Na pin-up stylu se jí nejvíce líbí ženskost a fakt, že sluší ženám různých velikostí. I baculky jsou v něm krásné. „Šaty zdůrazní ty správné partie a skryjí nedostatky. Proti narvaným legínám nebo džínám docela změna. No, a výrazné líčení a účes už jsou jen třešničkou na dortu,“ doplnila Martina.

Její okolí je z retro šatů nadšené. „Všichni mi outfity hodně chválí, jsem za to moc ráda. Dokonce i v práci je to dobré, i když bych měla dodržovat dress code. Samozřejmě si do práce neberu hodně bláznivé printy jako lebky a tak,“ uzavřela pin-upka.

Šaty ji uchvátily natolik, že si otevřela obchod

Láska k pin-up šatům přerostla u Šárky Ash v podnikání. Styl si oblíbila před osmi lety. Nejprve provozovala e-shop a sklad měla u sebe v obýváku. V roce 2015 otevřela na Vinohradech kamenný obchod Sugarbat.

Nakupují u mě většinou dva typy žen – první jsou nositelky šatů, které si u mě pravidelně doplňují šatník. Druhý jsou ženy, které tento styl šatů většinou nenosí, ale potřebují šaty pro určitou příležitost – v létě svatby, v zimě plesy. S velikostmi to dříve bývalo tak, že se nejvíce vždy prodávalo S a M. To se za poslední rok změnilo a prodávám větší množství šatů od XL až po 4XL,“ popsala majitelka obchodu Šárka Ash, která už má ve skříni pouze šaty a sukně v retro stylu, pod které obléká spodničky.

Šárka Ash (vlevo) v roce 2015 otevřela na Vinohradech obchod s pin-up oblečením a doplňky.
Autor: Josef Vokněr

Autor: Hana Langrová