Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ze starých šatů zbrusu nové! Poradíme vám, jak na to!

Video se připravuje ...
Kostýmní výtvarník Roman Štolc nám předvedl, jak si snadno předělat staré šaty na nové.
VIDEO: Adam Balažovic
18. dubna 2015 | 06:00

Máte ve skříni staré šaty a nevíte, co s nimi? Zdá se vám vaše garderoba příliš obyčejná? Dejte jí novou tvář! Stačí vám křída, nůžky, šicí stroj a alespoň špetka kreativity a trpělivosti. Podívejte se na video, které jsme pro vás natočili na workshopu internetového obchodu Fashiondays.cz, a vytvořte ze starých šatů po babičce stylový módní kousek.

„Kreativitě se meze nekladou, pro jarní a letní období to platí obzvlášť. Existuje mnoho způsobů, jak vylepšit staré věci, a mnohdy vám postačí jen obyčejné nůžky. Vrací se styl 50. let á la Pomáda, to znamená vypasovaný živůtek a široké sukně, které dodávají nádech jemnosti a volnosti. Stačí trocha tvořivosti a zručnosti a podobné šaty si můžete vyrobit samy doma,“ říká konzultant Fashion Days Roman Šolc, kostýmní výtvarník. Tak směle do toho!


Délka šatů

Jednou ze základních možností, jak vylepšit vzhled starších šatů, je upravit jejich délku. Zkracujte podle toho, jak jste odvážná a kolik ze svých nohou chcete světu ukazovat. V teplých měsících se nosí zejména krátké šaty, ale dnešním trendem je i prodloužená délka, která sahá pod kolena nebo do půli lýtek. Především je důležité, abyste se ve svých nových šatech cítila skvěle.

V současnosti jsou na výsluní také široké vrstvené sukně. Vzdušného a nadýchaného efektu snadno dosáhnete pomocí tylové spodničky, která se připevňuje pod zkrácenou sukni.

Roman Štolc nám vysvětluje, jak správně ustřihnout rukáv.
Autor: Fashion Days Fashion Academy

Rukávy

Teploty pomalu stoupají a není důvod se zahalovat. Pokud se vám na původních šatech nezamlouvají dlouhé rukávy, zkraťte je. Záleží jen na vašem vkusu, zda dáte přednost tříčtvrteční délce, krátkým rukávům či úzkým ramínkům. Letošním hitem je například asymetrie. Inspirujte se a vyrobte si šaty na jedno rameno, případně vytvořte vršek se spadnutými rameny.

Dekolt

Vadí vám límečky, knoflíky a jiné typy zapínání na dekoltu? Nebo se vám nelíbí jeho usedlý střih? Šaty rozhodně nevyhazujte, i výstřih lze upravit podle vašich představ do požadovaného véčkového, oválného, asymetrického, lodičkového či hranatého tvaru. Záleží jen na vás, jaký jste si oblíbila a v jakém se cítíte nejlépe. Dejte si však pozor na látku, některé druhy se velmi třepí a budou vyžadovat větší zručnost při zapošívání. Skvěle vám poslouží obyčejná stuha, kterou ustřižená místa zakončíte a olemujete.

Ozdoby

Připojení různých ozdob je dobrým tipem pro ty, které děsí šicí stroj a bojí se větších ručních zásahů. V obchodech seženete širokou škálu korálků, kamínků, perliček, květin, broží, přezek, nášivek, pásků a jiných doplňků, kterými můžete velmi snadno ozdobit své šaty. Výrazná aplikace vám dodá šmrnc a může také posloužit místo náhrdelníků a dalších šperků.

Ustřižená látka se hodí

Držte se zásady nic hned na začátku nevyhazovat! Každý ustřižený proužek látky se dá později využít například na výrobu čelenky, šátku nebo ozdoby na kabelku.

Na vlastní kůži

Módní redaktorka Andrea v akci
Autor: Fashion Days Fashion Academy

Workshopu se zúčastnila i naše redaktorka Andrea. Jaký je její dojem? "Možnost vyzkoušet si přetvořit staré šaty na zbrusu nový model jsem rozhodně nemohla odmítnout. Nutno však podotknout, že jsem sice kreativní, ale nápady většinou zůstávají uvězněny jen v mé hlavě, protože jsem trochu moc nešikovná na to, abych je zrealizovala."

Přesto se rozhodla, že si workshop vyzkouší a posune své hranice zase o kousek dál. "K přešití jsem si vybrala starorůžové dlouhé šaty s tříčtvrtečním rukávem a výraznými klopami. Do ruky jsem si vzala nůžky a začala tvořit. Nejdříve jsem šaty zkrátila o pár centimetrů, nakonec se z nich stalo oversized sako. Z pruhů tylu, který jsme měli k dispozici, jsem poskládala sukni, doplnila ji o dramatický top s kamínky a extravagantní model byl na světě. Přestože je můj výtvor nenositelný, jsem na sebe pyšná. Ani jednou jsem se totiž nestříhla nůžkami ani nepíchla špendlíkem do prstu."