Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 největších problémů s botami: Víme, jak na ně!

  • Krásné boty mohou způsobit i velkou bolest.
    24. ledna 2015 | 06:00

    Koupila jste si nové boty, které se v obchodě "tvářily" jako pohodlné bačkůrky, ale po pár dnech nošení se proměnily v peklo způsobující puchýře, oděrky a bolest? Rozhodně se jich nemusíte zbavovat, i když je to to jediné, co s nimi chcete teď udělat. Vyzkoušejte naše tipy a budete nadšená!

  • Puchýře

    Když si pořídíte špatné boty, které vám nepadnou jako ulité, může se stát, že vám po delší procházce způsobí bolestivé a nevzhledné puchýře. Nejlepším řešením je pořízení gelových polštářků, které zabrání tření boty o kůži. Gelové vložky jsou malé a téměř neviditelné, takže se perfektně hodí do všech typů bot včetně otevřených.


    Tip redaktorky: V případě, že jsou vám boty o trochu menší, vyzkoušejte osvědčený trik mojí maminky. Obuv si vezměte s sebou k televizi a v místě, kde vás boty tlačí, je co nejdéle mačkejte prsty. Pokaždé se to osvědčilo.

    Autor: Profimedia
  • Pásky, které dřou

    Pořídila jste si krásné páskové sandálky, ale jsou příliš těsné a dřou vás? Nezoufejte, stačí je osprchovat vlažnou vodou a ihned v nich alespoň 10 minut chodit po bytě. Namočením se pásky lehce natáhnou a během schnutí se přizpůsobí přesné velikosti vaší nohy.

    Autor: Profimedia
  • Ztvrdlá kůže

    Když si koupíte nepadnoucí obuv, hrozí vám, že kvůli tření o boty vám ztvrdne pokožka na chodidlech a prstech. Odumřelé kůže se velmi těžko zbavuje, ale boty vyhazovat nemusíte. Stačí, když si zhruba hodinu před obutím namažete nohy mastným krémem, a pokud to typ boty povoluje, oblečete si silnější ponožky, které nežádoucí tření zmírní. Každý den nezapomeňte po koupání postižená místa na nohou pořádně "odrbat" pemzou!

    Autor: Profimedia
  • Škrábance

    Nové boty mohou ublížit vám, ale může to být také naopak! Když se vám povede boty odřít nebo poškrábat, rázem se z nich stanou staré "křusky". Předejít tomu můžete jedině tak, že zhruba každý měsíc boty důkladně umyjete vlažnou vodou a jemným hadříkem, poté je namažete speciálním krémem a nakonec vyleštíte třeba starou roztrhanou punčochou nebo lichou ponožkou.

    Pokud se vám přece jen nějaká ta oděrka na botách objeví, zkuste ji zamalovat lihovým fixem v totožné barvě a poté přelakovat bezbarvým lakem.

    Zimní boty
    Autor: Shutterstock
  • Zápach

    Ať už si pořídíte boty za pár stovek nebo klidně za pár tisíc, nezaručuje to, že vám budou po celé roky nošení příjemně vonět. Rozhodně se své oblíbené obuvi nezbavujte, zápach se dá poměrně snadno zlikvidovat. Zkuste do bot na noc nasypat kuchyňskou sůl, nastříkat rozprašovačem vodku nebo je vycpat na několik hodin kočičím stelivem.

    Propříště zápachu předejdete častějším střídáním ponožek i bot a speciálními antimikrobakteriálními spreji, které hubí bakterie způsobující nepříjemný zápach.

    Jsou vám cítit boty? Vytřete je octovou vodou.
    Autor: Shutterstock.com

Klíčová slova:  boty, bolest, nohy, obuv, móda, rady, tipy
Diskuse ke článku
.