Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dnes je Den puntíků: V módě už však příliš nejsou!

22. ledna 2015 | 06:00

Nemyslím si, že by existovala příležitost, pro kterou by se nehodily puntíky, řekl světový návrhář Marc Jacobs. Retro potisk si zamilovaly také slavné ženy, animovaná Myška Minnie i Ferda Mravenec. Letos se do klíčových trendů sice neprobojovaly, ale jestli je milujete i vy, nenechte se tím odradit!

Vzory jako takové jsou oblíbené už několik desítek let. Některé ženy dávají přednost proužkům a pruhům, jiné kostkám a geometrickým vzorům. Ty, které ze všeho nejvíc zbožňují všemožné puntíky, dnes slaví. Den puntíků je jako stvořený pro vás!

Historie puntíků

Oblečení s puntíky začalo být trendy už v roce 1835, kdy se stalo součástí snad každého společenského večírku. Puntíkaté šaty a lidový tanec polka tehdy patřily neodmyslitelně k sobě. Proto se také v zahraničí tento vzor nazývá "polka dots" (dots = puntíky).

Další boom zažil tento roztomilý vzor až v roce 1930, kdy se bez nich žádná dokonalá žena neobešla. Právě v té době vznikla i oblíbená kreslená postava Myška Minnie, kterou Walt Disney "oblékl" do červených šatů s bílými puntíky.

Zhruba o dvacet let později začaly být puntíky považované za příliš upjaté, a proto je dívky a mladé ženy přestaly nosit, aby nevypadaly staře. Módní návrháři se však postarali o to, aby se puntíky opět vrátily na módní výsluní, kde zůstaly až dodnes. Letos sice nepatří mezi nejžhavější trendy, ale jejich nošení rozhodně nebude považováno za módní faux pas.

Které vzory frčí?

Stálicí jsou i pro letošní rok široké pruhy i tenké proužky. Námořnický styl je zkrátka věčný. Obchody zaplaví také oblečení s nejrůznějšími geometrickými vzory a obrazci. Ani s oblíbeným tartanovým vzorem však v tomto roce nešlápnete vedle.

Kabát, Nastygal.com, cca 2000 Kč
Autor: archiv firem