Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak si správně zabalit na dovolenou? Podle našeho seznamu!

28. června 2014 | 06:00

Dovolená u moře se kvapem blíží, peníze máte směněné, pasy připravené a zbývá už jen zabalit si kufr? Jak si zabalit efektivně, abyste nestrádala a zároveň s sebou do hraničí zbytečně "netahala" spoustu zbytečností?

Udělejte si seznam

Pokud si chcete být naprosto jistá, že letos opravdu nic nezapomenete. udělejte si seznam věcí, které si chcete vzít s sebou.Popřípadě použijte ten, který jsme pro vás připravily.

  • Nutnosti: Cestovní a osobní doklady, peníze, cestovní pojištění, léky
  • Oblečení: Spodní prádlo, ponožky, tílka, trička, kraťasy, sukně, šaty, plavky, kabelka, pokrývku hlavy, ale také lehký i teplejší svetr a dlouhé kalhoty
  • Hygienické potřeby: ručníky, deodorant, kartáček na zuby s pastou, papírové kapesníčky, toaletní papír, žiletku či holící strojek, sprchový gel, šampón, ošetřující kosmetika, dekorativní kosmetika a zrcátko
  • Ostatní: Deštník, náplast, dezinfekci, krémy na opalování i po opalování, mobil, fotoaparát, kniha. sluneční brýle, plážová taška, společenské hry a hry na pláž, časopisy, tužku a papír, šnorchl a potápěčské brýle, manikúra, vlasové doplňky, šperky, redukce do zásuvky,

Kufr nebo taška?

Než se pustíte do samotného balení, uvědomte si účel cesty a to, jak dlouho budete na zvoleném místě pobývat. Podle toho byste pak měli zvolit typ zavazadla a jeho velikost. Pokud cestujete s rodinou, tak je lepší vždy zvolit větší zavazadlo.

Červený kufr, Samsonite, 4699 Kč.
Autor: archiv firem

Jak si zabalit

I přesto, že balení zavazadla není žádná věda, existují pravidla, kterých bychom se měli držet. Než začnete ukládat věci do kufru, tak se nejprve doporučuje si věci vyskládat před sebe. Díky tomu, že budeme mít věci před sebou, dobře rozpoznáme, jak jsou velké a zda se nám vejdou do zavazadla. Kufr by měl být podle odborníků plný, ale rozhodně ne přeplněný. Vždy je totiž dobré počítat i s tím, že si z dovolené něco přivezeme. Pro tyto účely je vhodný kufr, který jedním tahem zipem snadno rozšíříte až o 5 cm.

Balení by mělo probíhat postupně. Nikdy není dobré do kufru věci jen tak ledabyle a bez rozmyšlení naházet. Může se vám totiž potom stát, že vaše věci budou po vyndání z kufru pomačkané a v horším případě poničené. Proto dospodu dáváme těžší věci, např. boty, knihy a další. Navrch naopak přijdou tvrdé věci jako džíny a nahoru a doprostřed jemnější věci jako šaty, halenka či košile. Na závěr vyplníme mezery v kufru např. ponožkami, spodním prádlem či doplňky.

Skvělý trik

Jak docílit toho, aby se naše perfektně nažehlené oblečení během cesty nezmačkalo? Existuje velice snadný trik, díky kterému bude oblečení po vytažení z kufru bez jakýchkoliv záhybů. Oblečení stačí při balení zabalit do ruličky a po vybalení z kufru nechat vyvěsit na ramínku. Doporučuje se také napustit vanu horkou vodou. Oblečení pak stačí pověsit nad vanou a pomocí páry z horké vody tak nechat vaše věci krásně narovnat.

Tipy na zavazadla, kosmetické taštičky a další vychytávky naleznete v naší fotogalerii.