Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Očima redaktorky: Krutá pravda o těhotenské módě

19. června 2013 | 11:30

Všichni zbožně vzhlíží k těhotné Kate Middleton a pějí ódy na to, jak jí těhotenství sluší… Aby ne, když jí oblečení šijí vyhlášení britští krejčí. Obyčejná česká těhulka to má o poznání těžší, tvdí naše redaktorka Alice Rossi.

Jsem v sedmém měsíci těhotenství. Téměř do žádných šatů, které jsem nosila loňské léto, se nevejdu. A tak jsem se vypravila do obchodů, abych svůj šatník oživila. Po dvoudenním pátrání jsem získala pár důležitých postřehů.

1. Vyhlášené módní domy i specializované obchody vzkazují těhotným jediné: "zahalte kolena, ramena i dekolt!" Podle toho totiž jejich nabídka vypadá. Ano, jejich štendry jsou sice plné, ale když si jejich věci vyzkoušíte, zjistíte že zahalují víc, než chcete.

Dlouhé sukně pod kolena, tříctvrteční rukávy, trička, šaty ke krku. Proč bychom nemohly stále nosit sexy krátké sukně, vykrojené výstřihy a odhalená ramena? Jen proto, že čekáme miminko? Dělá to z nás snad jeptišky?

Módní redaktorka Alice Rossi.
Autor: archiv redakce

2. Těhotenské oblečení zatím v Čechách nabízí jen dva módní řetězce - H&M a C&A. Avšak oddělení pro nastávající maminky je tak malé, že vám dá práci ho vůbec najít. Většinou je ukryté v tom nejzadnějším rohu u dětského oblečení.

Výsledek je, že hledáte, chodíte z jednoho patra do druhého, sotva se valíte a když konečně dojdete do cíle, zjistíte, že je nabídka omezená jen na pár štendrů.

3. Pokud zrovna nechcete být za námořnici, tedy navléknout se do pruhovaných triček, šatů nebo sukní, máte víceméně v módních řetězcích smůlu. Jejich nabídka je značně omezená.

Pravda, snadno tam seženete džíny a kalhoty s pružným pasem, do kterého se vejde i břicho v devátém měsíci. Na elegantnější verze - takové, které si můžete vzít na večírek, na důležitou pracovní schůzku nebo dokonce na svatbu - ovšem zapomeňte.

4. Ve specializovaných těhotenských obchodech šaty a elegantní oblečení seženete. Tedy pokud měříte 180 cm, máte dlouhé nohy, od početí jste přibrala maximálně pět kilogramů, nenarostl vám zadek ani stehna. A kolik z nás takových je?

5. Jestli se rozhodnete pátrat v konfekci, měla byste se připravit na nechápavé pohledy prodavaček. Vejdete do obchodu a ony si vás změří pohledem, kterým říkají: "Co vy tu děláte, na vás tu stejně nic nemáme." Vyzkoušíte pár kousků, ale zjistíte, že většina vám nepasuje přes břicho.

Módní redaktorka Alice Rossi.
Autor: archiv redakce
Moje tipy

Přesto, že v klasické konfekci je problém sehnat něco, co vám bude sedět, buďte trpělivá a pátrejte. Vybírejte si šaty, které jsou střižené do empírového střihu nebo ty hodně široké a pod prsa si uvažte pásek.

Osvědčily se mi též úzké bavlněné sukně na gumu, které se dají natáhnout i přes břicho.

Skvělé a nesmírně praktické jsou těhotenské leginy (dlouhé i tříčtvrteční, černé, bílé, pruhované a květované mají v H&M). Dají se nosit na doma i ke krátkým empírovým šatům.

Větší nabídku těhotenské módy v různých stylech najdete na www.asos.com, www.gap.com nebo www.motherhood.com.

Autor: Alice Rossi