Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak ušetřit čas při ranním oblékání? Veďte si deník!

Také vás každé ráno zdržuje otázka "co na sebe"?
11. června 2013 | 10:00

Všichni to známe: budík zvoní, ale nám se tak zoufale nechce z postele! A tak ho vypínáme a vypínáme, jen abychom najednou zjistili, že za půl hodiny musíme někde neodkladně být. V záchvatu paniky posbíráme první kousky oblečení, co nám přijdou pod ruku. Na nějaký styl není čas..

Dá se s tím vůbec něco dělat? Je možné vyřešit dilema "málo času vs. snaha o stylovou vizáž"? Ale jistě. Inspirujte se pravidly, kterými se řídí i celebrity a profesionální stylisté. Každá získaná minuta navíc se počítá!

Sledujte předpoveď počasí

Pokud možno s několikadenním předstihem. Budete si tak moci dopředu připravit vhodné boty, kabát nebo třeba deštník a snadno se vyhnete nepříjemnému detektivnímu pátrání na poslední chvíli.

Připravte si oblečení už večer

Nachystat si "komínek" má něco do sebe. I díky němu se vyhnete situaci, kdy horečnatě pobíháte po bytě a hledáte konkrétní kousek oblečení - jen abyste ho objevila na dně prádelního koše. Večerní příprava vám umožní vše si v klidu rozmyslet, vyžehlit si košili nebo třeba přeprat punčochy.

co na sebe?
Autor: Shutterstock

Pište si módní deníček

Zní to trochu komicky, ale tahle metoda opravdu funguje! Každý večer si zapište, co jste ten den měla na sobě a jak jste se v tom cítila. Podle toho pak snadno poznáte, které outfity vám sednou, a které naopak moc nefungují.

Náš tip: Podaří-li se vám najít chvilku času a dát dohromady opravdu povedený outfit, vyfoťte se v něm. Příště jako když najdete!

Zbavte se toho, co nenosíte

Je těžké si to připustit, ale všichni máme doma kousky, které zbytečně zabírají místo v šatníku - a ráno si pak zoufáme, že v celé přeplněné skříni není ono legendární "co na sebe".

Proberte se svými zásobami a to, co jste nejméně rok neměla na sobě, bez okolků někomu darujte nebo prodejte. Čistka v šatníku je také skvělá příležitost ke zorganizování domácího bazaru!

Srovnejte si šatník

Jak? To je jen na vás. Podle barvy, od světlého k nejtmavšímu, podle typu, délky - nebo všechno dohromady. Můžete klidně vyzkoušet více různých systémů, než najdete ten, ve kterém se snadno zorientujete i po ránu se slepenýma očima.

které boty?
Autor: Shutterstock

Uspořádejte doplňky

Udržet pořádek ve sbírce bot a kabelek není snadné, ale je to základ úspěchu. Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhradit si na jejich uspořádání hodinku týdně. Vrátí se vám to v podobě ranního vypravování bez stresu.

...a samozřejmě šperky

Ty jsou kapitola sama pro sebe. Náhrdelníky, náramky a náušnice mají totiž tendenci se zamotávat, když se to nejméně hodí. Pořiďte si na ně raději malý věšák, nástěnku nebo sadu hřebíčků, které zatlučete na vhodné místo.

Autor: mab