Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 tipů, jak si užít vysoké podpatky bez bolesti

Body na podpatku jsou krásné, ale dokážeme v nich chodit?
4. srpna 2011 | 14:33

Prodlužují nohy a jsou tak sexy! Jenže se v nich dost špatně dobíhá tramvaj a balancuje na kočičích hlavách s přecpanými nákupními taškami.

Sama tomu tak dobře rozumím! I já jsem před lety neudělala ani krok bez ultravysokých podpatků. Jenže jsem porodila syna, běhala za ním a pak jsem musela začít doslova létat mezi prací a domácností. Na nějaké natřásání v podpatcích jsem neměla ani pomyšlení. Teď se to ale mění. Koupila jsem si totiž krásné a drahé jehly, které je škoda nechávat v botníku.

Takže zpomaluji krok, vypínám hruď, spouštím lopatky dolů a užívám si pohledů okolo jdoucích mužů. Jestli také nad přezutím z pohodlí do podpatků uvažujete, ale jste naprostou začátečnicí, přijdou vám jistě vhod následující rady.

Život na vysoké noze:

1. Nejdřív se soustřeďte na výběr boty jako takové. Musí mít hlavně správnou správnou šířku padnout vám jako ulitá. Pak teprve řešte výšku podpatku.

2. Pro začátek zvolte raději stabilnější typy, které pevně obepínají nohu a drží kotník například silnějšími pásky. Pantoflíčky nebo lehké sandály si raději dopřejte, až si budete v chůzi na vysoké noze naprosto jistá.

3. Zkoušení bot si naplánujte na dobu, kterou byste v nich obvykle trávila. V průběhu dne totiž noha natéká. V testovaných střevících se nebojte procházet sem a tam, přenášet váhu, a bude-li to nutné, nechte si nákup rozležet v hlavě i nohách do druhého dne, kdy si boty opět vyzkoušíte.

Body na podpatku mohou ženám přivodit pořádné utrpení.
Autor: profimedia.cz
4. Hned napoprvé si kupte boty s podpatkem o 6 až 10 centimetrů vyšším, než jste zvyklá, a první kroky nacvičujte doma. Nejlepší povrch na „výcvik“ je linoleum, na které bota přilne. Koberec či dřevo nedoporučuji.

5. Na podpatcích se narovnejte, jako byste spolkla pravítko a stáhněte lopatky dolů. Tím odlehčíte pánev i nohy. Nekrčte kolena , ale snažte se napjatými lýtky spíš lehce pohupovat. Nohy pokládejte přirozeně před sebe, jako byste šla po rovné čáře, nemá cenu je přehnaně křížit, jako to dělají herečky či modelky. Při chůzi propínejte prsty a váhu postupně přenášejte ze špiček na bříška chodidel a teprve potom na paty.

6. S novými lodičkami si kupte i gelové nebo pěnové vložky do špičky i pod patu, které vám chůzi značně zpříjemní. Před kovovými či plastovými patníky na podpatku dávejte vždy přednost gumovým, které nepodkluzují.

7. Jak vyzrát na kluzké povrchy? Sežeňte si v drogerii kalafunu a potřete jí podrážky a podpatky. Zvýší se třecí odpor.

Autor: kač, Kbak