Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

9 tipů jak si hýčkat nohy

12. září 2011 | 19:30

Neznáme nikoho, koho by alespoň občas netrápily křeče v lýtkách, nateklé kotníky a vůbec bolavé nohy. Aby to s přibývajícím věkem nebylo čím dál horší, poradíme vám, jak se o nohy správně starat.

Bolavé nohy jsou jako noční můra. Zvlášť když víte, že ráno prostě musíte vstát, nazout boty a vyrazit do ulic. „V létě trpí bolestmi dolních končetin lidé mnohem častěji než v jiných obdobích roku. Při obtížích se obvykle kombinují příčiny cévní, které jsou dané vyššími teplotami i vlhkostí a poškození nebo přetížení pohybového aparátu.

Pokud už máme na svých nohou nějakou dlouhodobější „závadu“ (křečové žíly, ploché nohy atd.) a k tomu vyrazíme v nevhodné obuvi „sportovat“ na betonový plácek, je na potíže zaděláno,“ říká Věra Derflová, dermatovenerolog – flebolog, Laserové centrum Anděl. Naštěstí existují triky, které vám pomůžou problémům předejít.

Víte, že nohy jsou po srdci druhým nejzatěžovanějším orgánem lidského těla!

O krásu a zdraví nohou je třeba pečovat
Autor: profimedia.cz

1. Dejte si střídavou koupel

Nechte odšroubovanou sprchu a nohy masírujte přímým proudem vody. Střídejte studenou a teplou vodu. Začněte studenou a po zhruba jedné minutě  vodu vystřídejte. Masírujete si tak bérce a svalovinu. Na podobném principu jsou i koupele. Do jedné vaničky napusťte studenou a do druhé teplou vodu a střídavě přendavejte nohu z jedné lázně do druhé.

2. Vsaďte na solnou lázeň

Sůl je zdravá i do koupele
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kilo kuchyňské soli rozpusťte ve vodě a vložte do ní nohy. Tělo si samo nasaje, co potřebuje, a vy navíc předejdete křečím v lýtkách.

3. Opřete nohy o zeď

Vždycky, když je to možné, zvedněte nohy do výšky. V práci si je dejte alespoň na chvíli na stůl (pokud na vás není vidět), doma si lehněte, nohy zvedněte a opřete o zeď. Ideální je, když jsou o třicet centimetrů výše než vaše hlava. Pomáhá to snižovat otoky kotníků, prstů a lýtek.

Banány jsou skvělým zdrojem hořčíku
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Dodejte tělu hořčík

Pokud vás trápí křeče v lýtkách, možná vašemu tělu chybí hořčík a vitaminy B a E. Ty najdete v minerální vodě s vysokým obsahem magnezia, banánech, sezamových a dýňových semínkách, kvasnicích, listové zelenině, játrech, vejcích nebo pohance.

 

Náš tip:
Vyzkoušet můžete rozpustné tablety Revital Hořčík + vitamin B6 s příchutí grepu a citronu, který uvolňuje svaly, podporuje vstřebávání vápníku v organismu a má uklidňující účinky. Koupíte ho v lékárně od 116 Kč za 20 tablet.

5. Vyhněte se dlouhému sezení a stání

Ideální je chvíli sedět, chvíli stát, chvíli chodit… ale to dovoluje jen nějaké zaměstnání. Pokud v rámci své práce musíte celý den stát, každých deset minut si stoupněte na špičky a zase zpět. Při dlouhém sezení alespoň občas houpejte nohama sem a tam.

6. Vyzkoušejte bylinky

Alespoň jednou týdně je třeba své nohy trochu rozmazlit a dopřát jim koupel v odvaru ze šalvěje, jehličí nebo dubové kůry. Skvělá je i máta, která osvěžuje, kaštan zase zlepší prokrvení pokožky, zmírňuje otoky, bolesti kloubů a svalů, nebo vinná réva, která posiluje žilní stěny a zmenšuje otoky.

7. Dejte si masáž

Nechat si nohy jednou za měsíc profesionálně namasírovat nestačí. Pokud máte problémy, masírujte je každý den. Postupujte vždy zdola nahoru. Začněte od prstů na nohou a kotníků a pokračujte přes klenbu, lýtka až ke stehnům. Masírovat nohy můžete kdykoli, ale ideální je to večer, když jsou unavené a potřebují trochu péče.

Masáž bolavým chodidlům uleví
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

8. Sportujte

Zpevněné svaly na nohou podporují lepší funkci žil a pomáhají předcházet otokům nohou. „Ideální je sportovat celoročně, přiměřeně, ve vhodném terénu, na měkčím a pružnějším povrchu,“ radí Věra Derflová. Ideální jsou jízda na kole a plavání nebo dlouhé a svižné procházky. Sport vám navíc pomůže udržet správnou váhu. Obezita a nadváha představují totiž pro vaše nohy neuvěřitelnou zátěž.

9. Obujte si správné boty

Ideální je zavřená polobotka, široká i vysoká ve špičce tak, aby se prsty mohly volně pohybovat. Podpatek by měl být vysoký mezi 1,5 a 4 cm a široký jako bota. Dejte pozor, aby boty nebyly vyrobené z umělého materiálu. Ideální je kůže na svršek i na stélku.

Které boty vám zničí nohy se dočtete ZDE >>

Autor: Majka Vinická, Kbak