Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pantofle jsou nebezpečnější než jehlové podpatky

12 cm výsoké jehlové podpatky
7. května 2009 | 20:19

Zdravotníci dlouhodobě varují, že vysoké jehlové podpatky nejsou pro dlouhodobé nošení zdravé a způsobují zdravotní komplikace. Podle britských ortopedů jsou však větším problémem dneška balerínky a pantofle.

Jejich nošení totiž přináší s sebou nejen více úrazů prstů a chodidel, ale má také negativní vliv na klenbu a držení těla.

Podle expertů z Londýna mohou ploché podrážky způsobit nejen kuří oka, ale také bolesti zad, bodavou bolest v holeni a dokonce i artritidu.

Jehlové podpatky mohou při dlouhodobém nošení způsobit frakturu kostí chodidla, vrůstání nehtů na prstech noh, kladívkové prsty, zánět bříška chodidla, kuří oka, bolest kotníků, bolest zad a zlomeniny končetin při pádu.

Výhodou vysokých podpatků je fakt, že v nich vypadají sexy skoro každé nohy a noblesu dodávají i boubelkám. Mohou pomoci s některými problémy postoje, méně kladou nárok na achilovku a pomáhají při zánětu kolenní šlachy.

Ploché podrážky působí často bolesti chodidla způsobené spadlou klenbou a povolením vazů. Palec se vychyluje, působí bolesti a tuhne. Tvoří se v nich také kuří oka, působí bolest holeně, a často vedou k otokům noh.

Na druhou stranu v nich plochých botách nehrozí tolik vyvrtnutí kotníku, méně škodí zádům a jsou vhodné pro příliš vysoké dámy.

Odborníci ale zcela varují před každodenním nošením pantoflů a žabek, podpatky pro denní nošení by zase neměly být vyšší než 2,5 centimetru, doma bychom měli chodit bosky a nechat nohy dýchat a odpočívat a delší vzdálenosti do práce či za zábavou překonávat v teniskách. Nejdůležitější ale pro nohy a celou kostru je, mít normální váhu a vyhnout se nadváze.

Autor: Famous, oj