Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Padají vám vlasy? Toto jsou 4 nejčastější příčiny

Víte, proč vám padají vlasy?
8. září 2022 | 06:00

To, že vlasy vypadávají, je normální proces. Vlasy se během života obměňují a po vypadnutí znovu dorůstají. Pokud vám jich ale vypadává více než obvykle, může vás to vyděsit. Není se čemu divit a určitě je dobré znát příčinu. Jaký důvod se skrývá za vaším chomáčem vlasů?

Počet vypadaných vlasů je velmi individuální, ale průměrně denně ztrácíme 50 až 100 vlasů. Za nadměrné padání vlasů se tedy považuje více než 100 vlasů za den. Nikdo nečeká, že je budete přesně počítat, ale pokud máte pocit, že na hřebenu zůstává větší chomáč než běžně, je něco v nepořádku. Příčin může být celá řada. Ještě než se vydáte za odborníkem, zaměřte se na zdravou a vyváženou stravu, kterou je dobré obohatit o doplňky, které pomáhají růstu a regeneraci vlasů. A jaké jsou nejčastější příčiny?

Video se připravuje ...
Suchý šampon: Jak ho aplikovat • VIDEO: Videohub/ Kristýna Juřicová

Stres

Dlouhodobý a silný stres může být příčinou náhlé ztráty vlasů. Většinou se neprojeví hned, ale dva až tři měsíce po překonání nějakého těžkého období. Ať už řešíte problémy v práci anebo ve vztahu, stres se může na vašem zdraví podepsat, podobně jako špatné životní prostřed, které zase nepříznivě působí na vlasovou pokožku, kterou vysušuje a nevyživuje. Vlas kvůli tomu nemůže růst a vypadne. I když je to těžké, v první řadě byste se měla snažit ze zapeklité situace, která vám dělá těžkou hlavu, nějak vybruslit. Najděte si koníček, který vás uklidní. Pak se zklidní i hormony, které během stresu dostávají pořádně zabrat. Pokud však padání vlasů neodezní, navštivte lékaře. Při dlouhodobém stresu anebo třeba při krizové, šokové situaci může dojít k alopecii, tedy vypadávání vlasů.

Těhotenství a hormony

Padání vlasů u žen často souvisí s hormonálními výkyvy. Největší změny se dějí v době těhotenství a po porodu. Padání vlasů je v tomto období opravdu běžné a normální, takže není potřeba zbytečně panikařit a vyhledávat odborníka. Změny kvality a kvantity vlasů můžou nastávající maminky vnímat v období druhého až třetího měsíce těhotenství. Druhá vlna padání vlasů může přijít po porodu, kdy se estrogen v organismu opět dostává do normálu. Pokud máte podezření, že vaše problémy způsobují nevhodné léky, poraďte se se svým lékařem. Řešením může být také nehormonální antikoncepce, která by neměla vypadávání vlasů zapříčiňovat. Stejně jako hormony, které ženské tělo produkuje v těhotenství, mohou mít špatný dopad hormonální změny při menopauze.

Špatná strava

V mnohých případech může být na vině špatná strava. Stejně jako orgány, svaly nebo kosti potřebují výživu, aby správně fungovaly, tak i vlasy skomírají bez pořádných živin. Možná teď čekáte výpis všech minerálů a vitamínů, které potřebujete, ale důležité jsou bílkoviny. Vlasové vlákno je z nich totiž tvořeno. A čím více jich budete mít, tím rychleji porostou, budou silnější a nebudou vypadávat. Samozřejmě kromě bílkovin vlasům prospívá vitamín B, železo, selen, fosfor, měď a zinek.

Nešetrná péče

Může se stát, že za problémy s padáním vlasů může úplná banalita. Třeba drastické česání, každodenní stahování do těsných ohonů a drdolů nebo také časté nošení čepic, klobouků či přileb. Vlasům také nesvědčí velmi častá a nešetrná tepelná úprava s pomocí fénu, kulmy, žehličky. Nikdy nefénujte úplně mokré vlasy, ale nejprve je nechte lehce proschnout. Rozčešte je hřebenem se širokými zuby a fénujte je studenějším vzduchem. Začněte u kořínků a postupně směřujte až ke konečkům. V případě problémů s jemnými vlasy vybírejte šampon a kondicionér, které vlasy posilují. Sáhnout můžete po speciálních kúrách s aktivními látkami, které vypadávání vlasů usměrní.

Velký výběr přípravků pro zdravé a krásné vlasy najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Mrazilová