Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Edna Nová (30): Těhotenství s depresemi bylo extrémně náročné

Edna Nová
16. května 2022 | 06:00

O svých zkušenostech s nemocí otevřeně mluví v románu Ženy z Bohnic a nově i v autobiografické knize Konec aneb začátek, která otevírá téma deprese v těhotenství.

Edna žije s touto diagnózou už od puberty a během té doby si prošla různými fázemi. Náročným obdobím bylo jednoznačně první i druhé těhotenství, která si musela pečlivě naplánovat, aby jimi prošla s co nejmenšími následky. Ukazuje tak, že i s tímto stigmatem se dá žít plnohodnotný život a založit rodinu. 

O čem je vaše nová kniha?

Vypráví o tom, jak mi umíral tchán a jak jsme se o něj doma starali. Zároveň popisuje i moje těhotenství, které bylo docela náročné, protože jsem trpěla depresí. Proto se kniha jmenuje Konec aneb začátek, kdy konec znázorňuje smrt a začátek zrození nového života. 

Proč jste si tato témata vybrala?

V knize Ženy z Bohnic jsem popisovala to, co se mi přihodilo, tady jsem na to navázala. Pracovní název byl Smrttabu, protože vnímám, že ohledně smrti panuje hodně tabu, která je třeba otevřít. Že i umřít se dá hezky, doma v rodinném kruhu, a ne v cizím prostředí ve strachu.

Video se připravuje ...
Vitamíny v těhotenství. Jaké opravdu potřebujete pro správný vývoj plodu? • VIDEO: Videohub

Ale i těhotenství při depresích je vlastně tabu, ne?

Je to tabu, protože první, na co se vás lidi zeptají, je, jak se těšíte, až budete mít děťátko, ale vy místo toho vidíte, jak náročné období máte před sebou, a to hezké úplně nevidíte. A zejména na užívání léků během těhotenství je pohlíženo s určitým opovržením. Protože si nemůžete vzít pomalu ani paralen, a když pak někdo užívá antidepresiva, tak je pro společnost za sobce, který upřednostňuje sebe před zdravím dítěte, přitom spousta antidepresiv je bez nějakých vedlejších účinků nebo je už potvrzené, že některá antidepresiva můžete užívat během těhotenství bezpečně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová