Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jak pečovat o pleť v zimě? Nezapomínejte na hydrataci a UV ochranu

5. ledna 2021 | 06:00

Svou pleť bychom měly během zimy hýčkat o něco víc než kdy jindy. Sníh, mráz, studený vítr a časté střídání tepla a zimy se na ní podepisují, a proto si zaslouží důkladnou péči. Jak ji v zimě udržet co nejvíce v kondici? Poradíme vám!

Působení větru, mrazu, nízká vlhkost ve vytápěných místnostech a náhlé přechody ze zimy do tepla narušují přirozené regulační mechanismy naší pokožky. Zima ubírá pleti vlhkost, takže je sušší, drsnější a bez jasu. Jaké volit produkty, a čeho se naopak vyvarovat?

Hydratace je základ

Klíčem péče o pleť v zimním období je důkladná hydratace a posílení její přirozené ochranné bariéry. „Informace o nevhodnosti používání hydratačních krémů v zimě jsou mýtus. Naopak je v tomto období nezbytné používat hutnější hydratační krémy s výživnými a zklidňujícími látkami, jako jsou například vitamin E, kyselina hyaluronová, bambucké máslo nebo propolis. Aplikace krému by měla proběhnout nejpozději 20–30 min. před odchodem z domu, aby se dostatečně vstřebal,” říká dermatoložka a skincare expertka prodejen Marionnaud Hajnalka Méryová Faragó. Alespoň jednou týdně si také dopřejte výživnou pleťovou masku a nezapomínejte na oblasti očí a rtů. Tyto partie jsou mimořádně citlivé na nepříznivé venkovní podmínky.

Sáhněte po hutnějších krémech

Jestliže v létě volíme spíš lehčí produkty, v zimě se nemusíme bát sáhnout po hutnějších. V zimním období je naše pokožka kvůli minimální vlhkosti vzduchu suchá, napnutá, často podrážděná a může mít tendenci šupinatět. Volte proto hutnější hydratační produkty, které pokožku "promašťují". Ty jsou zároveň vhodné i k ošetření rukou. 

Opalovací krém i v zimě

Sluníčko může naši pokožku ovlivňovat také v zimě, protože 80 % UVA a UVB záření proniká i skrz mraky v mrazivých dnech. Pokud se chystáte na hory, přibalte si do své kosmetické taštičky také krém na opalování. Čím vyšší nadmořská výška, tím více budete vystavena UV záření. “Stále nemáme zažité, že opalovací krémy jsou nutné i v zimě. Sluneční paprsky se v zasněžené přírodě ještě více odrážejí a mohou vaši pokožku poškodit. Bohužel platí, že každých 300 výškových metrů se intenzita slunečního záření zvyšuje o 10 %,” dodává dermatoložka Hajnalka Méryová Faragó. 

Pozor na horkou vodu

Možná si říkáte, že teplá koupel je pro pokožku to nejlepší, opak je ale pravdou. Teplá voda smývá z kůže ochranný film a zároveň otevírá póry. Kůže je pak citlivější na chladnější počasí a rychle se podráždí. 

Ty nejlepší pleťové krémy na zimu najdete ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová