Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Celoroční péče o pokožku

13. prosince 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Roční období se vyznačuje opakovanou pravidelnou změnou počasí. Vlhkost a teplota vzduchu jsou jedním ze základních faktorů, které se během roku mění. Pravdou je, že změnu počasí vnímá každý jedinec individuálně. V mrazu se kůže stává dehydratovanou, drsnou a ztrácí lesk. V létě je kůže zase vystavena letním paprskům, může se spálit, potíme se a je riziko vzniku kvasinkových a bakteriálních infekcí.

Lidský organismus udržuje stálou tělesnou teplotu díky pocení. Udržuje optimální obsah vody v pokožce a tím zvyšuje její pružnost. Rychlost odpařování potu z kůže se snižuje v podmínkách vysoké vlhkosti. Klimatizace i topení však snižují relativní vlhkost vzduchu, která také není vnímána organismem pozitivně. Kůže se vysušuje a zvyšuje se pocit žízně.

Kůže obsahuje přibližně 72% vody, ve které probíhají důležité metabolické procesy. Při optimálním množství vody, dostatečné hydrataci, je kůže vláčná, jemná a elastická.

Míra suché kůže nemusí být spojena se žádným patologickým stavem, typickým příkladem „zdravé“ suché kůže je kůže dětí a seniorů.

Změna počasí a vliv na organismus

Teplo a světlo zvyšuje energii, fyzickou aktivitu a pozitivně působí na psychiku. Vlivem změn vlhkosti vzduchu je zhoršeno odpařování potu z povrchu kůže, působením klimatizace nebo topení se kůže vysušuje. Organismus oslabuje také UV záření, jelikož snižuje jeho přirozenou ochranu a imunitu.

V zimním období působí na kůži řada nepříznivých faktorů, především mráz, chlad, ale i nižší příjem tekutin. V zimě také méně fungují mazové a potní žlázy. Tvorba ochranného kožního filmu je tak omezena a bariérová funkce je nedostatečná. Kůže se stává dehydratovanou, drsnou, ztrácí lesk. Nejčastěji změny pozorujeme na rukou a v obličeji, ale i na jiných částech těla, která jsou chráněna oděvem. Vlasy mohou být jemnější, více vypadávat, nehty se třepí. 

Péče o kůži během roku

Ochranná péče je nezbytná k udržení optimálního množství vody v kůži. Záleží na jejím vzhledu. Suchá kůže je vnímavější na změny počasí. Základním předpokladem k dosažení hladké a dobře hydratované kůže je obnova funkční kožní bariéry. Promašťování kůže je základem správné prevence.

Stále je diskutováno používání hydratačních krémů v zimě a mezi lidmi je rozšířen mýtus, že po použití krému se dostává voda do buněk, které vlivem mrazu praskají. Kvalitní hydratační krémy zvyšují obsah vody a mají schopnost udržovat optimální hydrataci pokožky.

TIP: Vyzkoušejte tělová mléka od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť. Sáhnout můžete například po novince z řady Hyalurogel. Toto tělové mléko se rychle vstřebává, ale zároveň pokožku důkladně hydratuje. Pokud máte raději hutnější krémy, zvolte tělové mléko Cica Repair.

Tělové mléko Mixa
Autor: LOREAL Ceska republika

V letním období nebo při pobytu na horách v zimě je nutné používat přípravky s obsahem slunečních filtrů. Na ošetření rtů se používají balzámy, které chrání kůži před mrazem nebo slunečním zářením.

MUDr. Lucie Jarešová

Související články