Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyrobte si domácí mýdlo: S levandulí nebo kávou a bez chemie!

  • Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.
    16. února 2014 | 13:00

    Výroba domácího mýdla je hotová alchymie, při které pracujete s nebezpečným louhem. Jenomže jsou i mnohem jednodušší postupy! Přinášíme vám recepty na výrobu domácího mýdla z těch nejlepších surovin, které jsou směšně jednoduché!

  • Fialové levandulové mýdlo

    Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
    • 1/4 šálku sušených levandulových lístků
    • 2 kávové lžičky aromatického levandulového oleje
    • 1/2 kávové lžičky aromatického rozmarýnového oleje
    • fialové gelové potravinářské barvivo

    Postup:

    Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte aromatické oleje a nadrobno nakrájené levandulové lístky a ještě chvíli míchejte.

    Pokud chcete nechat mýdlo v přírodní, béžové barvě, vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Fialové mýdlo docílíte přidáním pár kapek gelového potravinářského barviva.

    Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.

  • Abrazivní růžové mýdlo s ovesnými vločkami

    Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
    • 1/4 šálku sušených okvětních plátků růží
    • 2 polévkové lžíce nasekaných ovesných vloček
    • 2 polévkové lžíce vanilkového aroma

    Postup:

    Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte vanilkové aroma, nadrobno nakrájené růžové plátky a ovesné vločky a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte. V přírodní, krémové barvě mýdla krásně vynikne struktura lístků.

  • Kávové peelingové mýdlo

    Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
    • 2 polévkové lžíce čerstvě mleté kávy
    • 2 polévkové lžíce kávového aroma

    Postup:

    Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte kávové aroma, mletou kávu a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.

  • Voňavé citronové mýdlo

    Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
    • 4 polévkové lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
    • 2 čajové lžičky aromatického citronového oleje

    Postup:

    Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte citronový olej, nastrouhanou kůru a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.

  • Zklidňující heřmánkové mýdlo

    Domácí mýdlo vás uchvátí tím jak vypadá, i svojí vůní.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 300g mýdlového základu (ideálně v bio kvalitě)
    • 1/4 šálku sušených heřmánkových květů
    • 3-4 polévkové lžíce dětského heřmánkového oleje

    Postup:

    Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte heřmánkový olej, nadrobno nakrájené heřmánkové květy a ještě chvíli míchejte. Vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečícím papírem. Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.