Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás chloupky v obličeji? Víme, jak se jich účinně zbavit!

  • 25. srpna 2018 | 06:00

    Každá žena přirozeně má na obličeji jemné chloupky. U světlejších typů nejsou tak patrné, tmavší typy mohou nehezky vypadající chloupky pěkně potrápit. Naštěstí existují metody, díky kterým se jich můžeme hravě a účinně zbavit. Které to jsou?

  • Vytrhávání

    Autor: istock.com

    Vytrhávání pomocí pinzety patří mezi nejběžnější způsoby, jak se zbavit nehezky vypadajících chloupků na obličeji. Pokud pinzetu používáte, vždy se ujistěte, že dbáte na dostatečnou hygienu. Denně byste ji měla umýt teplou vodou a mýdlem a uložit na suché místo, aby nedošlo k znečištění a následným zánětlivým reakcím. Pinzetu byste měla používat k vytrhávání chloupků v oblasti obočí nebo brady, ostatní místa na obličeji bývají náročnější. Nevýhodou je, že vám to zabere hodně času a bude vás to bolet. Obzvlášť pokud máte citlivou pleť.

  • Holení

    Autor: istock.com

    Hned na začátek vás ujistíme, že není pravda, že po holení budete mít chloupků více a že budou tmavší. Mohou více píchat, ale nebudou silnější. Časté holení ale způsobuje pupínky a zvyšuje riziko vzniku zarostlých chloupků, takže byste se v obličeji neměla holit příliš často. Pokud se rozhodnete pro tuto metodu, holte se ve sprše nebo těsně po ní. Chloupky budou totiž měkčí. Po holení vždy používejte hydratační krém, který pleť zklidní.

  • Vosk

    Autor: istock.com

    Voskem si můžete odstranit chloupky nad horním rtem, z tváří, z brady nebo z okolí obočí. Pokud ale v používání vosku nemáte praxi, raději se svěřte do rukou odbornic. Mohlo by se totiž stát, že dojde k neúplnému odstranění vlasového folikulu, chloupek zaroste a zanítí se. Výsledek vydrží několik týdnů, ale procedura je bolestivá a může způsobit podráždění pokožky.

  • Threading

    Autor: istock.com

    Metoda pocházející z Indie se provádí pomocí nití ze stoprocentní bavlny, která omotáním a jemným pohybem odstraní řadu chloupků i s kořínky. Výsledkem jsou pak čistší a rovnější linie než při úpravě pinzetou. Časem se navíc růst chloupků oslabuje, protože se vždy vytrhávají stejnou silou a s celým kořínkem. Tato technika nedráždí pleť, a je proto vhodná pro citlivou pokožku. Navíc nevyžaduje použití žádného nástroje, který by mohl přenášet infekci.

  • Depilační krémy

    Autor: istock.com

    Depilační krémy jsou levné, snadno se používají a depilace je bezbolestná. Jednoduše krém aplikujte na oblast, kde se chcete chloupků zbavit, a pak ho spolu s odstraněnými chloupky setřete. Nevýhodou je, že krémy obsahují chemikálie, které mohou podráždit vaši pokožku. Zkuste si proto krém aplikovat na jinou, méně viditelnou část těla. Pokud ucítíte pálení nebo svědění, na obličej ho raději nedávejte.

  • Laser

    Autor: istock.com

    Při této metodě se do kořínků chloupků vysílají světelné pulzy, které je narušují. Po čase chloupky vypadnou. Vhodná je zejména pro ženy s tmavými chloupky. Nevýhodou ale je, že laserová procedura stojí několik tisíc korun a jedno sezení bohužel nestačí. Zákrok musíte podstoupit několikrát, ale zato budete s výsledkem opravdu spokojená.

  • Elektrolýza

    Autor: istock.com

    Elektrolýza se podobá laserovému odstranění chloupků. Tento zákrok je permanentní, protože se během něj zničí celý vlas i s kořínkem. Malá sonda podobající se jehle se vloží do vlasového váčku a chloupek se vypálí pomocí elektrického proudu. Elektrolýza je vhodná také pro světlovlasé ženy, protože se umí zaměřit i na světlé chloupky.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.