Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyzkoušely jsme depilaci voskem i cukrovou pastou. Která metoda bolí míň?

Jaká metoda se hodí na jakou část těla?
6. dubna 2017 | 06:00

Období odhalených nohou se pomalu, ale jistě blíží. Pokud přemýšlíte o depilaci a nevíte, jakou metodu si vybrat, poradíme vám. Depilace cukrovou pastou se od depilace voskem poměrně dost liší a každá je vhodnější pro jiné části těla. 

Obě metody jsem zkoušela na předloktí, abych je mohla porovnat. Zjištění číslo jedna: nebolí to vůbec tak hrozně, jak jsem si myslela. I proto jsem se dříve na depilaci neodhodlala zajít a byla jsem stále věrná jen žiletce. Vosk byl oproti cukrové pastě asi méně příjemný, ale dá se to v klidu vydržet. A to podotýkám, že ocelová žena opravdu nejsem! Pokud jste tedy byla strašpytel jako já, zahoďte strach a směle do toho! Dříve obávanou depilaci jsem si vyzkoušela v pražském kosmetickém salonu Institut Sothys.

Zjištění číslo dvě: pokožka byla mírně začervenalá a podrážděná bezprostředně po depilaci, to ale do druhého dne zmizelo a žádná vyrážka ani pupínky se už nekonaly. Paradoxně jsem měla podrážděnější kůži po cukrové pastě, která má být šetrnější, ale to je samozřejmě individuální. Každý reaguje odlišně. 

Video se připravuje ...
Jak probíhá depilace voskem? • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

Depilace voskem se hodí pro větší partie těla, jako jsou nohy nebo ruce. Na kůži se nanese teplý vosk, přiloží se depilační papírek a trhne se jím proti směru růstu chloupků. Metoda je rychlejší, protože depilovaná plocha je větší. Na závěr depilace se kůže potře zklidňujícím olejíčkem.

Video se připravuje ...
Jak probíhá depilace cukrovou pastou? • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

Cukrová pasta se používá hlavně na citlivější oblasti těla, jako jsou intimní partie, podpaždí a obličej. Nejdřív se kůže zapudruje dětským pudrem, aby nedošlo k jejímu poškození. Lepivá hmota se nanáší proti směru růstu chloupků, což trochu tahá. Speciálním grifem se po malých kouskách strhává pasta po směru růstu chloupků, díky čemuž to na rukou skoro nebolelo. Jak by na tom byly jiné partie, jsem nezkoušela. K pokožce je tento způsob celkově šetrnější, a proto se hodí pro citlivé části těla. 


Nakonec vás asi nejvíce zajímá, jak dlouho mi ruce vydržely sametově hladké. Samotnou mě překvapilo, že první chloupky jsem zaznamenala už do pěti dnů po depilaci. Jak je to možné, když by vám měla pokožka vydržet bez chloupků po depilaci 3 až 5 týdnů, jak se běžně uvádí?

Jde totiž o to, že každý chloupek je v jiné fázi růstu, všechny nerostou stejně. Proto ty, které se objevily tak brzo, nebyly těmi, které byly depilovány. Dalším faktorem, který ovlivňuje délku doby bez chloupků, je to, že každé z nás chloupky rostou jinak rychle. Musíte si tedy sama vyzkoušet, jak dlouhé intervaly mezi jednotlivými návštěvami vám budou vyhovovat. Faktem ale zůstává, že depilace funguje, a pokud vás žiletka už k smrti unavuje, toto je řešením!

Pokud se rozhodnete na depilaci zajít, což po vlastní zkušenosti můžu doporučit, alespoň týden před návštěvou salonu se neholte. Co byste ale měla mít na paměti, je to, že pokusy o domácí depilaci nedopadnou ve většině případů dobře, proto se raději svěřte do rukou profesionálky.

Autor: luh