Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kokosový olej nebo avokádo: Jak mít hebké paty po celé léto?

  • 15. května 2018 | 06:00

    Rozpraskané a tvrdé paty jsou věčným tématem. Někoho sice mohou trápit celoročně, ale v létě chodidla ukazujeme v sandálech. Proto bychom o kůži na chodidlech měli dbát dvojnásob. Když pomineme estetickou stránku, praskliny na patách nejsou vůbec nic příjemného! Nenechte to proto zajít tak daleko a začněte s péčí hned. Na trhu seženete nespočet změkčujících krémů, ale to nejlepší najdete u sebe doma. 

  • Kokosový olej

    Kokosový olej je prostě všemocný a můžete ho použít skoro na všechno. Není proto překvapením, že si poradí i se ztvrdlou kůží na patách. Po koupeli ošetřete paty pemzou a před ulehnutím do postele si chodidla namažte kokosovým olejem. A je to! Můžete si buď nasadit ponožky, nebo si udělejte z pytlíku nebo potravinové fólie zábal pro ještě intenzivnější účinek. Ráno byste měli poznat rozdíl, i když zázraky nečekejte. Klíčem k úspěchu je pravidelnost! Stejně můžete použít i olivový olej nebo tu nejlevnější variantu – sádlo.

    ...
    Autor: istockphoto.com

  • Jedlá soda

    Na tvrdou kůži by měla zapůsobit dobře i jedlá soda, která kůži zbaví odumřelých buněk a působí antibakteriálně. Připravte si lavor s teplou vodou a nasypte do ní tři polévkové lžíce jedlé sody. Nechte chodidla máčet cca 20 minut, poté je obruste pemzou a namažte, například vazelínou.

    ...
    Autor: istockphoto.com

  • Citronová šťáva

    Kombinace šťávy z citronu, glycerinu (koupíte například v lékárně nebo v on-line obchodech), růžové vody a soli je další skvělou kombinací pro boj s tvrdými patami. Glycerin kůži na patách změkčí, růžová voda působí hojivě a šťáva z citronu antibakteriálně.

    Do lavoru s teplou vodou nalijte půl hrnku citronové šťávy, polévkovou lžíci soli, dvě lžičky růžové vody a dvě polévkové lžíce glycerinu. Nechte působit 15 až 20 minut, poté opláchněte. 

    Citron
    Autor: Shutterstock.com

  • Banán a avokádo

    Avokádo je bohaté na vitaminy, minerály i oleje, které skvěle působí na poškozenou kůži. Banán zase pokožku hydratuje a zjemňuje. Díky těmto schopnostem je toto ovoce skvělou dvojkou v péči o suché paty. Rozmačkejte banán a půlku avokáda a naneste na chodidla. Nechte působit 15 až 20 minut a pak opláchněte.

    Avokádo prospěje i suchým vlasům. Podívejte se na video o tom, jak si doma připravit masku na suché vlasy:

    Video se připravuje ...
    Vyzkoušeno: Trápí vás suché vlasy? Vyrobte si doma avokádovou masku! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Zábal z vloček

    Vyzkoušet můžete i zábal z ovesných vloček a pár kapek olivového oleje. Jednu polévkovou lžíci namletých vloček smíchejte s pěti kapkami olivového oleje. Směs naneste na chodidla a nechte působit alespoň půl hodiny, poté opláchněte.

    Co dalšího může pomoci proti tvrdým patám? Uvidíte ve videu:

    Video se připravuje ...
    8 rad, jak na popraskaná chodidla • VIDEO: iStock.com/ Markéta Tošnarová / mojezdravi.cz

    Pokud vás žádný z nápadů nenadchl, na trhu samozřejmě najdete nespočet produktů, které by vám s hrubými patami mohly pomoci. Inspiraci najdete ve fotogalerii:

     

Autor: Lucie Houdková
Diskuse ke článku
.