Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

100 let svatebních účesů: Kdy se nosily vlny, drdoly nebo květinové věnce?

Video se připravuje ...
Jak se měnily svatební účesy v průběhu let?
VIDEO: youtube.com_Allure/BPŽ
8. dubna 2017 | 06:00

Svatební sezona se kvapem blíží a přípravy nevěst i ženichů jsou už v plném proudu. Ať už se letos chystáte říct svému partnerovi ano, máte to už za sebou nebo svatbu zatím neplánujete, určitě vás bude zajímat, v jakých účesech se ženy vdávaly před padesáti, osmdesáti, nebo dokonce sto lety.

Téměř před sto lety si většina nevěst nechávala česat elegantní pokládané vlny a malé uhlazené drdoly, přes které se upevňoval krajkový závoj. O pár let později ženy nosily stále kratší vlasy sahající zhruba do půli krku, ale i tak z nich mohly vytvořit krásné účesy. Ve 30. letech se nejen nevěsty zamilovaly do loken. Z těch se daly vytvořit krásné a pokaždé trochu jiné účesy, ve kterých samozřejmě nesměla chybět ozdobná štrasová spona. Ve 40. letech vystřídaly vlny uhlazené drdoly, ale obliba závojů i blýskavých spon přetrvala.

Velká změna nastala v 60. a 70. letech, kdy nevěsty vyměnily závoje a spony za květinové věnce a jednotlivé kytičky na sponkách. Účes jako takový musel být sám o sobě nápadný, takže nebyla nouze o obrovské drdoly nebo vlasy upravené trvalou. Květiny se znovu vrátily v dnešní době, kdy nevěsty nejčastěji volí přirozeně vypadající účesy ozdobené copánky nebo různě zamotanými pramínky. Drdolům teď odzvonilo, v kurzu jsou rozpuštěné, mírně navlněné vlasy. Pozor! Žádné princeznovské lokny! Ty jsou typické pro nevěsty, které se vdávaly v 90. letech.

Podívejte se, jak se účesy v průběhu 100 let měnily:

Video se připravuje ...
Jak se měnily svatební účesy v průběhu let? • VIDEO: youtube.com_Allure/BPŽ